Kwantumfysica voor beginnersKleine deeltjes, grote impact?

Gent - 21 mei 2024

Inhoud

Kwantumcomputers, verstrengeling, het meerlichamenprobleem, de kat van Schrödinger, het tweespletenexperiment, … Waar gaat dat allemaal over? In dit wetenschapscafé verdiepen we ons in de fascinerende en complexe wereld van de kwantumfysica.

De charismatische fysicus Richard Feynman moet ooit hebben gezegd: ‘Ik denk dat het veilig is om te zeggen dat niemand de kwantummechanica echt begrijpt.’ Onze sprekers doen toch een poging om een en ander te verhelderen.

Enkele vragen die naast de jouwe aan bod kunnen komen

Sprekers

Frank Verstraete

Frank Verstraete is professor aan de faculteit Wetenschappen van de UGent. Hij behaalde een diploma burgerlijk ingenieur in Leuven en een Master in de fysica in Gent, en promoveerde in 2002 op het onderwerp kwantumverstrengeling. Na postdocs aan het Max Planck Institute for Quantum Optics en  het California Institute of Technology, werd hij in 2006 voorzitter van de theoretische kwantumnanofysica en hoogleraar aan de Universiteit van Wenen. In 2021 keerde hij terug naar de UGent, waar hij leiding geeft aan het QUTE-onderzoekslabo (Quantum Tensor Networks and Entanglement). Frank Verstraete ontving talloze onderscheidingen en is ook gastonderzoeker aan het Perimeter Institute voor theoretische fysica in Waterloo, Canada.

 

Karel Van Acoleyen

Karel Van Acoleyen is fysicus aan de UGent. Zijn onderzoek situeert zich op de raakvlakken van kwantumfysica, hoge-energiefysica, en de relativiteitstheorie. Op dit moment is hij bezig met het uitbouwen van een nieuw experiment, een zogenaamd Bose-Einstein condensaat, waarin tienduizenden atomen in een collectieve kwantumtoestand zijn verstrengeld. Hij schreef onlangs ook het boek 'Relativiteitstheorie - van stationsklokken tot de big bang'.

Moderator

Emma Vanpaemel

Emma Vanpaemel is mede-oprichter van Mensentaal, een radioprogramma op urgent.fm en podcast waarin ze wetenschappers aan de UGent 'in mensentaal' interviewt over hun onderzoek. Voor het Gents Universiteitsmuseum dook ze in het hoofd van onderzoekers door ze aan het rad van de twijfel te laten draaien. Daarnaast is Emma freelance audiomaker en educatief, participatief en communicatief medewerker bij de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

 

Interessant lees- en luistervoer

Waar en wanneer

Dit wetenschapscafé vindt plaats op dinsdagavond 21 mei 2024 van 19.45u tot 21.30u.

Inschrijven?

Niet nodig!

Laat ons weten dat je komt via dit facebookevent!

Kan ik ook vragen stellen?

Ja! Onze sprekers beantwoorden (onder andere) de vragen hierboven, maar ook voor jouw vragen voorzien we graag tijd.

Vertel ons wat je ervan vond!

We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus na het wetenschapscafé ons evaluatieformulier in!

Deze editie gemist?

Onze huistekenares tekent voor jou een visueel verslag, en achteraf kun je deze editie beluisteren als podcast. Je kunt al onze cafés ook herbekijken via ons Youtubekanaal.


 Vorige edities in Gent

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: