Lang zal je levenOver ouderenzorg

Gent - 10 Oktober 2017

Herbeluister het wetenschapscafé op Mixcloud.

Er zijn steeds meer ouderen in het vergrijzende Vlaanderen. Alhoewel de meeste ouderen vitaal en gezond zijn, is er toch een aanzienlijk deel dat dat niet is. Deze ‘kwetsbare’ ouderen wonen vaak nog thuis, maar verhuizen ook vaak naar een Woon ZorgCentrum. Welke noden hebben zij, en hoe blijven ze zo lang mogelijk zelfredzaam? Daarover gaat dit wetenschapscafé.

Gasten

Nico De Witte

Nico is gerontoloog en als lector verbonden aan zowel de Hogeschol Gent (vakgroep Verpleegkunde) als de Vrije Universiteit Brussel (vakgroep Educatiewetenschappen). Hij stond mee aan de wieg van de Belgian Ageing Studies die al sinds 2004 in Vlaanderen, Brussel, Wallonië, Nederland en Italie uitgevoerd worden in meer dan 190 gemeenten, en die heel wat kennis hebben opgeverd over de uitdagingen die met de vergrijzing te maken hebben. Zijn onderzoek focust zich op thuiswonende ouderen.

Patricia De Vriendt

Patricia is ergotherapeut en doctor in de gerontologie. Ze is lector aan de Arteveldehogeschool en promotor van de multidisciplinaire onderzoeksgroep Zorginnovatie. Ze is als onderzoeker verbonden aan de onderzoeksgroep “Frailty in Ageing (FRIA) Research” van de VUB en docent in de master in het Management, Zorg en Beleid in de gerontologie (Faculteit Geneeskunde en Farmacie, VUB). Haar onderzoek richt zich voornamelijk op de diagnostiek van dementie en de evaluatie van het dagelijks functioneren en in de WZC onderzoekt ze betekenisvolle activiteiten en het verband met de levenskwaliteit van de bewoners.

Praktisch

Het wetenschapscafés Gent vindt plaats in Eetcafé Toreke, Vlotstraat 22 in Gent. De deuren gaan op dinsdag 10 oktober 2017 open vanaf 19u30 (start omstreeks 19u45-20u). Zo ben je zeker op tijd om een drankje of een bordje tapas voor de kleine honger te bestellen. Inschrijven hoeft niet en de toegang is gratis.

Links

Brochure "Vroeger nadenken over later" (Koning Boudewijnstichting)

Visueel verslag

 

 


 Vorige edities in Gent

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: