Leven in de stad: nu en straks

Gent - 19 maart 2013

Onderwerp

Steden zijn boeiende plaatsen in onze samenleving. Tegelijk zijn er ook huisvestings- en verkeersproblemen, spanningen tussen bevolkingsgroepen, problemen van toenemende individualisering, … Hierdoor staan steden voor heel wat ruimtelijke, economische, sociale en ecologische uitdagingen.

Als antwoord op die uitdagingen werden verschillende boeiende projecten opgestart. Denken we voor Gent bijvoorbeeld aan ‘Bruggen naar Rabot’, ‘Ledeberg leeft’, ‘Zuurstof voor de Brugse Poort’ en de aanleg van het DOK strand. Doelstellingen zijn: meer en mooier groen, hogere woonkwaliteit, vlotter en veiliger verkeer, meer en actievere dienstverlening, meer ruimte voor ontmoetingen, …

Enkele vragen

Gasten

Pascal Debruyne

Pascal Debruyne (Universiteit Gent, Vakgroep Conflict- en ontwikkelingsstudies, Faculteit Politieke en Sociale wetenschappen) bereidt een doctoraat voor over stadsontwikkeling in Amman en Aqaba (Jordanië). Hij deed ook onderzoek en schreef talrijke artikels over stadsontwikkeling in Gent en Antwerpen. Momenteel is hij werkzaam op het IWT-project DIEGEM, dat de relatie tussen migratie en solidariteit bekijkt in een stedelijke context. Hij is lid van het bestuur van UitDeMarge vzw, Samenlevingsopbouw Gent, ROCSA en vzw Jong.

Evelyne Deceur

Evelyne Deceur (Universiteit Gent, Vakgroep Sociale agogiek) was van eind 2006 tot midden 2011 coördinator van de Gentse sociaal-artistieke werking vzw ROCSA, waar ze vanuit de ontmoeting tussen deelnemers, kunstenaars en allerhande partners 'creatieve praktijken' opzette, waaronder 'De Site', de zanggroep 'Just Singers', het textielatelier 'Made by OYA', e.a. Deze ervaringen vormen voor Evelyne de inspiratiebron voor haar doctoraatsonderzoek 'Sociaal-cultureel werk als democratisch arena. De inzet van participatieve praktijken binnen stedelijke contexten.'

Griet Verschelden

Griet Verschelden (Hogeschool Gent, Faculteit Mens en Welzijn) is gespecialiseerd in onderzoek naar de sociaal-culturele tussenkomsten in relatie tot processen van gemeenschapsvorming in een veranderende stad, tussenruimtes, effecten van stadsvernieuwing op de mensen die er wonen, ...

De Standaard-journalist en moderator Joël De Ceulaer

Joël De Ceulaer werkte van 1999 tot 2011 voor Knack. In oktober 2011 maakte hij de overstap naar De Standaard. De Ceulaer werkte ook mee aan Canvas-programma's zoals 'Spraakmakers' en 'Grote Vragen'. Joël is een ervaren moderator, en een grote supporter van het concept wetenschapscafé.

Links


 



Vorige edities in Gent

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: