Pas op! Een voorzichtige ouder!Over opvoeding

Gent - 15 Oktober 2019

Herbeluister het wetenschapscafé op Mixcloud.

 

Onderwerp

Wat zeg jij als je kind in een boom wil klimmen? “Pas op! Niet vallen!” of “Ga maar! Langs dikke takken omhoog, he”. In dit wetenschapscafé vragen we ons af of we vandaag als (groot)ouder kinderen te beschermend opvoeden en te weinig loslaten.
 

Enkele vragen die naast de jouwe aan bod kunnen komen tijdens dit wetenschapscafé:

Dit wetenschapscafé is een speciale editie i.s.m. Film Fest Gent. We gaan dieper in op hoe we onze (klein)kinderen opvoeden n.a.v. de film Systemsprenger.
In die film volgen we de 9-jarige Benni, een onhaalbaar kind dat tussen al de gekende etiketjes valt (in informele kringen: een Systemsprenger). Ze is te jong voor een instelling, te agressief voor een pleeggezin en – naast haar psychotische episodes – te lief om aan haar lot over te laten. Omdat haar mentor gelooft dat knuffels en begeleiding beter werken dan medicijnen neemt hij Benni mee naar een boshut, om daar samen met hem en zijn zwangere vrouw in de natuur te leven. Tussen het bomen kappen en spelen door leeft ze helemaal op. Is de tikkende tijdbom in Benni eindelijk ontmanteld? Net als in haar docu’s is ook dit fictiedebuut van Nora Fingscheidt op research gebaseerd. Dat maakt de Oscarinzending van Duitsland niet enkel aangrijpender maar het promoveert haar wilde film ook tot een luide aanklacht tegen de falende Duitse jeugdhulp.

Gasten

Helena Sienaert - Arteveldehogeschool

Helena Sienaert begon  haar loopbaan als orthopedagoog en lerarenopleider aan de Hogeschool Gent. In 2011 zette ze mee haar schouders onder de uitbouw van de toen gloednieuwe bacheloropleiding pedagogie van het jonge kind aan Arteveldehogeschool. Vandaag neemt ze daar nog steeds studenten mee in het belang van vrij spelen voor jonge kinderen, en hoe je dit kan ondersteunen. Sinds enkele jaren maakt Helena werkvelden en beleid warm rond het thema risicovol spelen. Haar onderzoeksproject RePLAY Toddler inspireerde Kind en Gezin om het beleid rond veiligheid grondig te herzien. De komende periode ondersteunt Helena deze transitie, terwijl ze ook het risicovol spelen van kleuters onderzoekt in diverse sectoren.

Lieselot De Wilde - Universiteit Gent

Lieselot De Wilde (1985) studeerde kleuteronderwijs aan Arteveldehogeschool en volgde nadien de opleiding Pedagogische Wetenschappen aan de Universiteit Gent. Sinds oktober 2009 is ze assistent aan de vakgroep Sociaal Werk & Sociale Pedagogiek waar ze in 2015 haar proefschrift naar de geschiedenis van de Gentse weeshuizen neerlegde. Momenteel is ze aangesteld als docent Algemene Pedagogiek aan de Universiteit Gent. 

Moderator

Mieke Dumont 

De moderator is Mieke Dumont. Ze studeerde journalistiek aan Hogeschool West-Vlaanderen en werkte tot voor kort als journalist en nieuwsanker bij Focus en WTV. Momenteel is ze coördinator communicatie en publiekswerking bij Kunstencentrum Vooruit. Ze heeft een hart voor West-Vlaanderen en een liefde voor cultuur in grote en kleine vormen. 

Praktisch

Interessante artikels / links

www.risicovolspelen.be – Risicovol spelen bij peuters (Facebookpagina, VRT NWS, Standaard, HLN, Radio 2 - De Madammen)

VeiligheidNL – Met een beetje risico komen ze er wel

Knackartikel – De opvoedparadox: ‘Eigenlijk is opvoeden een vreselijke uitvinding’

Nieuwsbladartikel en Radio 1-luisterfragment UGent – Mag ik dit vertellen?

Kind en Gezin – Veiligheid thuis

Kind en Gezin – Veiligheid en gezondheid in de kinderopvang

Grafisch verslag


 



Vorige edities in Gent

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: