Pijnstillers Van oplossing tot verslaving

Gent - 28 maart 2023

Na Duitsland en Oostenrijk kent ons land in Europa het hoogste dagelijkse verbruik van krachtige pijnstillers of opioïden. Eén op de tien Belgen gebruikt zware pijnstillers, zoals oxycodon, tramadol en fentanyl. Alhoewel deze pijnstillers niet bedoeld zijn om lang te gebruiken, kunnen ze net zo verslavend worden als heroïne. Wat met één pilletje begint, kan in het slechtste geval dus eindigen in een slopende verslaving.

Mensen die verslaafd zijn aan pijnstillers, hebben dat zelf niet altijd door of houden hun verslaving goed verborgen. Daarom duurt het vaak lang voor ze beroep doen op hulpverlening. ‘Als je na een operatie een doos tramadol van honderd pillen meekrijgt, blijven er na je herstel nog tientallen pillen liggen in je medicijnkastje. Dat maakt misbruik aanlokkelijk’, zegt Tino Ruyters van Free Clinic vzw in De Standaard

De gezondheidscrisis in de Verenigde staten

De nieuwe pijnstiller Oxycontin kwam in 1996 in de Verenigde Staten op de markt. De fabrikant claimde dat je niet verslaafd kon geraken aan Oxycontin, en Amerikaanse huisartsen schreven het medicijn vlot voor. Maar… Oxycontin bleek wél verslavend en huisartsen zagen hun patiënten veranderen in drugsverslaafden. Deze verslaving kostte aan honderdduizenden mensen het leven. Sinds 2012 sterven in de Verenigde Staten elk jaar zelfs meer mensen door een overdosis opioïden dan in het verkeer. Patrick Radden Keefe schreef over deze opiatencrisis in de Verenigde Staten het boek ‘Het Pijnstillerimperium’, waarin hij de aandacht vestigt op de fabrikant van Oxycontin, een familiebedrijf van de Sacklers. Het bedrijf gaat uiteindelijk failliet, waardoor de familie Sackler de dans ontspringt en Oxycontin te koop blijft…

Enkele vragen die naast de jouwe aan bod kunnen komen

Gasten

Cathelijne Lyphout

Cathelijne Lyphout werkt in de Spoedgevallendienst van UZ Gent. Ze haalde haar diploma Geneeskunde in de 2009 aan de KU Leuven. Na haar specialisatie in de Urgentiegeneeskunde (2015), werd zij fellow in klinische toxicologie (2015-2016) in het St. Thomas Hospital te Londen. Sindsdien werkt zij samen met de Euro-DEN werkgroep aan dataverzameling in verband met aanmeldingen met recreationeel druggebruik op de spoedgevallendienst in 32 sentinel ziekenhuizen verspreid over Europa. Binnen deze database publiceerde zij onder andere reeds over het recreationeel gebruik van benzodiazepines (slaap- en kalmeermedicatie), en schreef een masterproef in de toxicologie over het recreationeel gebruik van opioiden en de presentaties hierdoor op de spoedgevallendienst. Over dit recreationeel gebruik van opioiden doet zij ook op heden nog verder onderzoek.  

Sam Schelfout

Sam Schelfout behaalde zijn diploma Geneeskunde in 2012 aan de Universiteit Gent. Sinds het behalen van de specialisatie Anesthesie en Reanimatie in 2017 is hij werkzaam in het Multidisciplinair Pijncentrum UZ Gent. Momenteel staat hij aan het hoofd van de Pijnkliniek en coördineert hij het Pijnbeleid binnen het ziekenhuis. Naast de praktijkervaring met patiënten die opioïden nemen, neemt hij ook deel aan verschillende werkgroepen en onderzoeksprojecten waar opioïden centraal staan.

Moderator

Kim Verhaeghe

Kim Verhaeghe is redacteur bij Eos Wetenschap, waar hij voor de podcast Vraag Het Aan met een wetenschapper in dialoog gaat rond één centrale vraag.

Interessant lees- en luistervoer

Praktisch

Dit café vindt plaats in Eetcafé Toreke van 19.45u tot 21.30u.

Inschrijven?

Niet nodig! Iedereen is welkom. Tip het wetenschapscafé aan anderen of laat je vrienden weten dat je erbij zal zijn via het Facebook event.

Kan ik ook vragen stellen?

Ja! Onze sprekers voorzien graag tijd voor vragen uit het publiek.

Vertel ons wat je ervan vond!

We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus na het wetenschapscafé het evaluatieformulier in!

Aanwezigheidsattest

Aanwezigheidsattest nodig? We kunnen je die enkel ter plekke geven. Spreek één van de verantwoordelijken op het wetenschapscafé aan.

Deze editie gemist?

!! Er komt van dit wetenschapscafé uitzonderlijk géén podcast of Youtube opname !!

Bewonder de hoogtepunten in het visueel verslag van onze huistekenaar Zidiris.


 



Vorige edities in Gent

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: