Puberbreinen onder drukMentale gezondheid bij jongeren

Gent - 18 Oktober 2022

Speciale editie tijdens Film Fest Gent 2022. Uitzonderlijk dus niet in Eetcafé Toreke, wel aan de Kinepolis!

Gierende hormonen, volop in de emotionele ontwikkeling en een onstuitbare honger naar sociaal contact. Deze zaken maken het niet altijd gemakkelijk voor jongeren om een positief gevoel te ervaren. Als daar nog eens een lockdown bij komt, wordt het nog minder evident. In dit café vragen we ons af hoe het gesteld is met de mentale gezondheid van jongeren... en hoe we die kunnen verbeteren.

Enkele vragen die naast de jouwe aan bod kunnen komen

Gasten

Joke De Wilde

Joke De Wilde (HOGENT) is orthopedagoge en doctor in de pedagogische wetenschappen en heeft heel wat onderzoekservaring. De rode draad in haar onderzoeksprojecten is een stem geven aan de meest kwetsbaren van de maatschappij. Sinds een paar jaar is dat vooral via het inzetten van digitale tools, waarbij ze gelooft dat als we de regie bij de jongeren zelf leggen we veel meer kunnen bereiken in het hulpverleningstraject.

Joke en collega’s zijn in navolging van de LifeCity app nu ook de LifeTree app aan het ontwikkelen. De LifeTree app wil specifiek inzetten op het bespreekbaar maken van (onder andere) de mentale gezondheid van jongeren. De app wordt opnieuw in cocreatie ontwikkeld, de onderzoekers deden dus heel wat gesprekken met jongeren rond mentale gezondheid.

Sarah Bal

Sarah Bal (UGent) is klinisch psychologe en doctor in de Psychologische Wetenschappen. Als gastprofessor is ze verbonden aan de vakgroep Psychiatrie en Medische Psychologie van de Universiteit Gent. Als klinisch psycholoog en cognitief gedragstherapeut werkt ze binnen de afdeling Kinder-, en Jeugdpsychiatrie van het Universitair ziekenhuis in Gent, waar ze kinderen, jongeren en hun gezinnen begeleidt die te maken hebben met psychiatrische problemen. Daarnaast heeft ze een privépraktijk voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen

Moderator

Emma Vanpaemel

Emma Vanpaemel is mede-oprichter van Mensentaal, een radioprogramma op urgent.fm en podcast waarin ze wetenschappers aan de UGent 'in mensentaal' interviewt over hun onderzoek. Voor het Gents Universiteitsmuseum dook ze in het hoofd van onderzoekers door ze aan het rad van de twijfel te laten draaien. Daarnaast is Emma freelance audiomaker en educatief, participatief en communicatief medewerker bij de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. 

Praktisch

Deze speciale editie vindt plaats in de Film Fest Gent festivalhub aan Kinepolis Gent (Ter Platen 12) van 19.45u tot 21.30u.

Inschrijven?

Niet nodig! Iedereen is welkom. Tip het wetenschapscafé aan anderen of laat je vrienden weten dat je erbij zal zijn via het Facebook event.

Interessant lees- en luistervoer

 

Kan ik ook vragen stellen?

 

Ja! Onze sprekers voorzien graag tijd voor vragen uit het publiek.

Vertel ons wat je ervan vond!

We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus na het wetenschapscafé het evaluatieformulier in!

Deze editie gemist?

Bewonder hieronder de hoogtepunten in het visueel verslag van onze huistekenaar Zidiris. 

Wegens technische problemen is er van dit wetenschapscafé geen podcast of YouTube-opname. Onze excuses hiervoor.


 Vorige edities in Gent

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: