Samen tegen schoolmoeheid

Gent - 12 maart 2024

Inhoud

"Wat is er toch met jou aan de hand? Waarom ga je niet gewoon naar school zoals iedereen?"

Maar wat als naar school gaan helemaal niet zo "normaal" aanvoelt voor die leerling? Wat als er simpelweg geen energie meer is om aan de dagelijkse eisen en verplichtingen te voldoen? Het fenomeen van schoolweigering is veel gebruikelijker dan vaak wordt gedacht. Onderzoek in Nederland wijst uit dat 1 tot 5% van de jongeren school associeert met gevoelens van angst en onrust. De kans dat je iemand kent die dergelijke gevoelens ervaart, is dus aanzienlijk.

In dit wetenschapscafé gaan we dieper in op de oorzaken en consequenties van schoolweigering. We verkennen ook hoe de stem van leerlingen een schoolteam in beweging kan brengen en hoe luisteren naar de leerling kan bijdragen tot het voorkomen ervan. Daarnaast zullen we bespreken welke stappen we zelf kunnen nemen om schoolweigering te voorkomen en te bestrijden.

Enkele vragen die naast de jouwe aan bod kunnen komen

Sprekers

Griet De Nys (HOGENT)

Griet De Nys is master in de pedagogische wetenschappen. Ze is lector en studiebegeleider aan de lerarenopleiding van HOGENT en werkte mee aan het onderzoek ‘Angst voor de schoolpoort’ van HOGENT. Ze doet al jaren onderzoek rond schoolweigering en geeft regelmatig workshops over het thema.

Elisa Vandenbussche (Arteveldehogeschool)

Elisa Vandenbussche is docent en onderzoeker binnen de opleidingen Buitengewoon Onderwijs en Zorgverbreding en Remediërend Leren aan Arteveldehogeschool. Zowel binnen deze opleidingen als binnen haar rol als onderzoeker staat de zoektocht naar het toegankelijk maken van onderwijs voor elke leerling centraal.

Moderator

Emma Vanpaemel

Emma Vanpaemel is mede-oprichter van Mensentaal, een radioprogramma op urgent.fm en podcast waarin ze wetenschappers aan de UGent 'in mensentaal' interviewt over hun onderzoek. Voor het Gents Universiteitsmuseum dook ze in het hoofd van onderzoekers door ze aan het rad van de twijfel te laten draaien. Daarnaast is Emma freelance audiomaker en educatief, participatief en communicatief medewerker bij de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Interessant lees- en luistervoer

Waar en wanneer

Dit wetenschapscafé vindt plaats op dinsdagavond 12 maart 2024 van 19.45u tot 21.30u in Eetcafé Toreke in Gent.

Inschrijven?

Niet nodig!

Laat ons weten dat je komt via het facebookevent!

Kan ik ook vragen stellen?

Ja! Onze sprekers voorzien graag tijd voor vragen uit het publiek.

Vertel ons wat je ervan vond!

We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus na het wetenschapscafé ons evaluatieformulier in!

Deze editie gemist?

Herbeluister de podcast, herbekijk nadien het Wetenschapscafé via Youtube of bewonder de hoogtepunten in het visueel verslag van onze huistekenaar Zidiris.


 Vorige edities in Gent

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: