Vaccinatie: feiten en ethiek

Gent - 28 november 2021

Deze editie gemist?

Inhoud

Meer dan 70% Belgen zijn volledig gevaccineerd tegen COVID-19. We slurpten de laatste tijd gretig van onze herwonnen vrijheid dankzij de onschuldige prikjes. Onschuldig? Dat is wat de wetenschap voor jou en mij uitdokterde. Ook het griepvaccin zit eraan te komen en wat met alle andere aanbevolen inentingen? Prof. Steven Callens komt het ons haarfijn uitleggen. Van het brede onderzoeksproces tot de diverse samenstellingen van een vaccin.

Moraalfilosoof Patrick Loobuyck belicht dan weer de mens achter dit verhaal. Het beleid kon de snelheid van COVID-19 niet aan en liet onvermijdelijk steken vallen. Waarom waren ouderen de meest kwetsbare groep en hoe hard lieten we daarmee de jongeren in de steek? Wat met onze privacy, ook bij andere vaccins? Waar zeggen anti-vaxxers in het algemeen precies nee tegen en (hoe) is er ruimte voor dialoog? De sprekers dagen je uit om mee te denken over de betekenis van vrijheid, democratie, burgerzin en solidariteit.

Sprekers

Steven Callens

Prof. dr. Steven Callens is een internist en specialist infectieziekten in het UZ Gent.

Hij is geïnteresseerd in tuberculose, import-pathologie, reisgeneeskunde en vaccinaties, en ook in algemene interne geneeskunde en diagnostiek. Zijn belangrijkste onderzoeksthema's zijn onder andere epidemiologie van tuberculose en hiv in Afrika en België.

Prof. Callens is lid van het PrOZA-team van het UZ Gent en heeft een bijzondere interesse in opkomende infectieziekten zoals ebola en corona.

Patrick LoobuyckCopyright Koen Broos

Patrick Loobuyck studeerde godsdienstwetenschappen aan de KULeuven en moraalwetenschappen aan de Universiteit Gent (UGent). Hij is hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen en gastprofessor aan de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen aan de UGent.

De professor fileerde recentelijk ‘de kunst van het samenleven in crisistijd’ in zijn boek Met elkaar, voor elkaar. Want wat in normale tijden vanzelfsprekend is, komt in een crisistijd in alle scherpte op de agenda te staan. Hij zet de loep op ons democratisch samenlevingsmodel en bekijkt de coronatijd als een grote oefening in wederkerigheid en solidariteit.

(Copyright foto Patrick Loobuyck: Koen Broos)

Moderator

Kim Verhaeghe

Kim Verhaeghe is redacteur bij Eos Wetenschap, waar hij voor de podcast Vraag Het Aan met een wetenschapper in dialoog gaat rond één centrale vraag.

Enkele vragen die naast de jouwe aan bod kunnen komen

Interessant lees- en luistervoer

Vertel ons wat je ervan vond

We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus na het wetenschapscafé ons evaluatieformulier in!


 Vorige edities in Gent

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: