Vegetarisme: hoe gezond is vegetarisch?
Gent - 10 mei 2011
Onderwerp
Vegetarisme zit onmiskenbaar in de lift. Steeds meer mensen kiezen ervoor niet langer vlees te eten. Ethische en ecologische overwegingen spelen vaak een rol. In de bio-industrie is er erg veel dierenleed. Ook met het oog op het milieu kan vegetarisme een verantwoorde keuze zijn. Veeteelt vraagt veel grond, water en energie. Hierdoor draagt het bij tot ontbossing, bodemerosie, vermesting, verzuring en verlies aan biodiversiteit. Ook gezondheidsvoordelen kunnen een rol spelen bij het overschakelen naar een vegetarische voeding.
Hoe gezond is vegetarisch?
De invloed van vegetarisme op de gezondheid is niet eenvoudig te onderzoeken. Vegetariërs wijken niet alleen op vlak van voeding af van de doorsnee bevolking, maar ook op vlak van opleiding, sociaal-economische positie en levensstijl. Vegetariërs vermijden ook vaak tabak, alcohol, koffie, drugs en suikerrijke producten. Dit heeft ongetwijfeld invloed op hun gezondheid. Niettemin toont een aantal studies aan dat vegetariërs gezonder zijn, enkel door het effect van een vegetarische voeding. Gezond vegetarisch eten betekent immers minder dierlijke vetten en cholesterol, meer vezels, meer groenten en fruit.
Hoe gezond is vlees eten?
Een overmatige vleesconsumptie verhoogt de kans op hart - en vaatziekten, sommige kankers, overgewicht en diabetes. In vlees kunnen soms resten van antibiotica teruggevonden worden. Deze kunnen in ons lichaam belangrijke bacterieën vernietigen. Toegevoegde hormonen in vlees kunnen onze eigen hormonenbalans verstoren. Ze kunnen bijdragen tot verschillende degeneratieve ziekten. Vleesbedrijven stellen dan weer dat de controle op vleeswaren erg strikt is waardoor de risico's klein zijn.
Enkele vragen
- Klopt het dat vegetariërs gezonder zijn en langer leven dan vleeseters?
- Is het verantwoord om kinderen vegetarisch te laten eten?
- Zijn mensen van nature carnivoren?
- Hoe gezond is vlees eten?
- Is het schadelijk om vlees te eten dat resten van antibiotica bevat?
- Kunnen toegevoegde hormonen in vlees onze hormonenbalans verstoren?
- Hoe strikt is de controle op vleeswaren?
Gasten
Prof. Dr. Stefaan De Henauw is arts, epidemiloog en voedingsdeskundige - verbonden aan de unit "voeding, voedselveiligheid en volksgezondheid" van de Vakgroep Maatschappelijke Gezondheidkunde (UGent). Deze unit verricht onderzoek naar de relatie voeding en gezondheid vanuit een breed maatschappelijk en volksgezondheidsperspectief.
Prof. Dr. Ir. Stefaan De Smet is verbonden aan het Laboratorium voor Diervoeding en Kwalititeit van Dierlijke Producten (LANUPRO) van de Vakgroep Dierlijke Productie van de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de UGent.
Joël De Ceulaer is redacteur van het tijdschrift Knack. In 2004 maakte hij de succesvolle tv-serie 'Grote Vragen' voor Canvas, waarvan in 2005 het gelijknamige boek verscheen. Vanuit zijn brede interesse schreef hij tientallen stukken over wetenschap, religie en filosofie. Joël is een ervaren moderator, en een grote supporter van het concept wetenschapscafé.
Links
- Website van het Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA). EVA werd opgericht in 2000. Vandaag is EVA uitgegroeid tot een van de meest bloeiende en snelst groeiende vegetarische organisaties in Europa.
- Website van de Donderdag Veggiedag Campagne van EVA . Bedoeling is om mensen te stimuleren om minstens een dag per week vegetarisch te eten.
- Deze website is een initiatief van het Vlaams Centrum voor Agro - en Visserijmarketing (VLAM). Je kan er meer info vinden over labels die kwaliteitsgaranties bieden voor vlees.
- Promofilmpje Donderdag Veggiedag campagne
- Jonathan Safran Foer vertelt over zijn boek 'Dieren Eten'
- Weergave van een lezing die Jonathan Safran Foer samen met Louise Fresco verzorgde.
Vorige edities in Gent