Waar halen we de energie?

Gent - 23 Oktober 2018

Herbeluister het wetenschapscafé op Mixcloud.

 

Klimaatverandering dwingt ons onze toevlucht te zoeken tot koolstofarme energiebronnen. Kerncentrales lijken om de haverklap te moeten worden stilgelegd. Meer en meer burgers produceren zelf (een deel van) hun energie via zonnepanelen of coöpereren in windmolen of andere energieprojecten. De regering houdt voor deze winter opnieuw een afschakelplan achter de hand. Dat alles maakt dat wij ons afvragen: 'Waar halen wij in de toekomst onze energie nog vandaan?'. En ook wel:

Gasten

Michel De Paepe

Michel De Paepe is professor aan de Vakgroep mechanica van stroming, warmte en verbranding aan de Universiteit Gent. Hij leidt er de groep Toegepast thermodynamica en warmtetransport. Die doet onderzoek naar onder meer compacte warmtewisselaars, warmte in motoren, gebruik van afvalwarmte, kleine energieproducerende systemen, ... Behalve dit specifieke onderzoek is hij erg geïnteresseerd in het bredere plaatje van energie in onze samenleving.

Sam Hamels

Sam Hamels doctoreert aan de vakgroep Economie van de Universiteit Gent. Hij doet onderzoek naar de toekomst van de elektriciteitsbevoorrading bij milieu-econoom Johan Albrecht. In 2017 publiceerde hij samen met onder meer die laatste het boek 'Energietrilemma: een verkenning van het Belgische elektriciteitslandschap in 2030'.

Jeroen Zuallaert

Jeroen Zuallaert modereert het gesprek. Hij is journalist bij Knack sinds 2011. 

Praktisch

Visueel verslag


 Vorige edities in Gent

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: