Welzijn op het werk

Gent - 25 maart 2014

Onderwerp

We spenderen er gemiddeld acht uur per dag en veel van onze sociale contacten spelen zich af op de werkvloer. een aangename werkplek is een zegen. Helaas kan niet altijd iedereen hiervan genieten. Sommige werknemers kampen met stress en andere problemen die rechtstreeks of onrechtsreeks door de werksituatie veroorzaakt worden.

Gezocht: Gelukkige werknemer (m/v)
We vragen ons af of het bedrijfsleven voldoende oog heeft voor de signalen die werknemers geven over hun welbevinden. Leeft het idee 'ieder voor zich' nog op de werkvloer? Of schenken werkgevers intussen de nodige aandacht aan het welzijn van de medewerkers?We gaan ook dieper in op hoe collega's het onderling aangenamer voor elkar kunnen maken. Hoe ga je bv. om met verschillendemeningen en leeftijden in je team?

Wat je zelf doet, doe je beter?
Het installeren van een geluksbarometer is iets waar beide partijen voordelen uit kunnen halen. Daarom staan we ook even stil bij wat werknemers zelf kunnen ondernemen om de loopbaan een duwtje in de juiste richting te geven.

Enkele vragen

Gasten

Frederik Anseel

Frederik Anseel (1978) is professor industriële en organisatiepsychologie aan de Universiteit Gent en hoofd van de onderzoeksgroep VIGOR. Die heeft als doel innovatie in organisaties te stimuleren en er research naar te doen. VIGOR wordt gesteund door het IWT. Hij doctoreerde (in 2007) op het onderwerp ‘feedbackzoekend gedrag in organisaties’. Frederik Anseel was een tijdje columnist voor Jobat (alternerend met Jan Denys, in de rubriek Anseel & Denys). Vandaag blogt hij occasioneel op zijn persoonlijke webstek.

Bram Doolaege

Bram Doolaege is gastdocent aan de Universiteit Gent, Faculteit Economie en Bedrijfskunde, waar hij aan de slag gaat rond persoonlijke verandering en organisatieverandering. Ook binnen bedrijven gaat Bram rond deze thema’s aan de slag met pragmatisch advies en no nonsense opleidingsopdrachten. Tot slot is hij partner van Streetwize, een initiatief dat de Mobiele School VZW wil zelfbedruipend maken.

EOS redacteur en moderator Reinout Verbeke

Reinout Verbeke is redacteur van het wetenschapsblad Eos, had een paar jaar een wetenschapsrubriek op Radio Nostalgie en schreef columns en publiceerde poëzie en artikelen in literaire tijdschriften. Verbeke organiseert sinds 2007 het poëziefestival Literaire Living. Reinout is een ervaren moderator die steeds pittige vragen weet te stellen. 

 


 



Vorige edities in Gent

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: