AdemhalingMeer dan zuurstof

Kortrijk - 26 maart 2024

Ademhaling, we beschouwen het vaak als iets heel vanzelfsprekend. Door te ademen voorzien we ons lichaam van voldoende zuurstof. Maar wist je dat ademhaling ook een sleutelrol speelt in onze mentale en emotionele gezondheid? Door technieken zoals hartcoherentie te gebruiken, kunnen we onze ademhaling reguleren, stress verminderen en ons welzijn verbeteren. 

Enkele vragen die naast de jouwe aan bod kunnen komen

Gasten

 

Marie-Anne Vanderhasselt (UGent)

Marie-Anne Vanderhasselt is professor psychologie en hoofdonderzoeker binnen het Laboratorium Experimentele Psychiatrie van Gent (GHEP) aan de Universiteit van Gent. Marie-Anne doet de laatste jaren onderzoek op de invloed van levensstijl, zoals sport en sociale verbondenheid, op stress en het herstel van stress. In haar onderzoek beschrijft ze de effecten van ademhalingstechnieken op het verminderen van stress. Ze schreef al meer dan 150 wetenschappelijke artikels en een boek “Ouders onder hoogspanning”.

Myriam Deroo (Howest)

Myriam Deroo is docent in de Bachelor Toegepaste Gezondheidswetenschappen aan Howest, waar ze toekomstige gezondheidscoaches opleidt. Daarnaast is ze zelfstandig coach mental health, in haar eigen praktijk ‘Hart Tegen Stress’. Gestart vanuit hartcoherentie, een ademhalingsmethodiek die je zenuwstelsel in balans brengt en je hartritmevariatie flexibel houdt en waarin ze intussen 6 jaar expertise heeft opgebouwd. Daarnaast is Myriam ook gecertificeerd stress en burn-out coach, polyvagaal coach, slaaptrainer en loopbaanbegeleider.

 

Moderator

Kim Verhaeghe is redacteur bij Eos Wetenschap, waar hij voor de podcast Vraag Het Aan met een wetenschapper in dialoog gaat rond één centrale vraag.

Interessant lees-en luistervoer

Praktisch
Waar en wanneer?

Dinsdag 26 maart van 19.45 uur tot 21.30 uur in Atelier Nooitgedacht, Hendrik Consciencestraat 36 in Kortrijk. 

Inschrijven?

Niet nodig! Iedereen is welkom. Gratis toegang.

Tip het wetenschapscafé aan anderen of laat je vrienden weten dat je erbij zal zijn via het Facebook event

Kan ik  ook vragen stellen?

Ja! Onze sprekers voorzien graag tijd voor vragen uit het publiek. 

Vertel ons wat je ervan vond!

We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus na het wetenschapscafé het evaluatieformulier in!

Aanwezigheidsattest

Aanwezigheidsattest nodig? We kunnen je die enkel ter plekke geven. Spreek één van de verantwoordelijken op het wetenschapscafé aan. 

Deze editie gemist?

Herbeluister de podcast, herbekijk nadien het Wetenschapscafé via Youtube of bewonder de hoogtepunten in het visueel verslag van onze huistekenaar Zidiris.


 Vorige edities in Kortrijk

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: