Depressie en burn-outVoorkomen, genezen, aanvaarden?
Kortrijk - 1 december 2015
Onderwerp
Iedereen heeft stressmomenten en daar is op zich niets mis mee. Het is zelfs een natuurlijke reactie om snel en alert te kunnen reageren. Soms is een portie gezonde stress net wat je nodig hebt om een een bepaalde uitdaging aan te gaan. Maar het kan ook fout lopen. Langdurige en/of overmatige blootstelling aan stress kan leiden tot overbelasting. Je voelt je overspannen. Een burn-out loert om het hoekje... Of is er toch eerder sprake van een ontluikende depressie?
Stress, burn-out, overspannenheid en depressie worden vaak in een adem genoemd. Toch uiten ze zich in verschillende lichamelijke en psychische symptomen. Onderzoekers zijn intensief op zoek naar manieren om de begrippen beter te begrijpen, zodat ze kunnen worden voorkomen of adequater worden behandeld. Onze gasten breken er zich dagelijks het hoofd over en laten u tijdens het wetenschapscafé (@wetcafegent) graag meedenken over enkele vraagstukken:
- Depressie, burn-out, bore-out, stress…: wat zijn gelijkenissen en verschillen?
- Burn-out een (beroeps)ziekte? Depressie een hersenziekte?
- Hoe ver staan depressie-onderzoekers? Is er vooral nood aan nieuwe therapieën of aan fundamenteel onderzoek?
- Met zijn allen aan de anti-depressiva? Of kan genezing ook zonder medicatie?
- Waarom zijn deze thema's vandaag actueler dan vroeger? Is er werkelijk een stijging van het aantal gevallen van stress, burn-out en depressie vast te stellen?
- Wat kan de rol van de neurowetenschapper zijn in dit verhaal?
- Pluk je geluk! Wat te denken over de “positieve psychologie” die geluksbeleving wil bevorderen door verder te bouwen op iemands sterke punten?
- Wat is een integratieve bio-psycho-sociale visie op depressie en waarom is die belangrijk?
- Welke stappen ondernemen bedrijven tegen burn-out? Wat is een goed gevoerd beleid?
- Hoe kan ik me wapenen tegen depressie en burn-out? In welke mate spelen genetische factoren een rol?
- Na een burn-out onmiddellijk weer aan het werk?
Gasten
Rudi De Raedt
Prof. Dr. Rudi De Raedt is vakgroepvoorzitter van de Vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie van de Universiteit Gent. Hij is gespecialiseerd in onderzoek naar depressie.
Heidi Verlinden
Heidi Verlinden is onderzoeksexperte in het Securex studiecentrum, HR Research. Ze specialiseerde zich de afgelopen jaren in topics zoals absenteïsme, duurzame inzetbaarheid, gezondheid op de werkvloer en employee relations. Begin 2015 publiceerde ze een white paper over stress en burn-out op basis van een bevraging van 600 werkgevers en 2000 werknemers.
Tina De Gendt (moderator)
Tina De Gendt is freelance journalist en historica. Ze schrijft ondermeer voor Psychologies, was coördinator van de wetenschapsbijlage van De Morgen en werkte mee aan uiteenlopende publicaties omtrent mentale en sociale gezondheid. Voor het november-nummer van Psychologies schreef ze het dossier over burn-out.
Praktisch
De wetenschapscafés Gent vinden plaats in VC Mozaïek, Overleiestraat 15A in Kortrijk. De deuren gaan op dinsdag 1 december open vanaf 19u15. Zo ben je zeker op tijd om een drankje aan de bar te bestellen. We beginnen om 19u45.
Inschrijven hoeft niet en de toegang is gratis.
Intressante artikels, boeken en weetjes
- Artikel 'Burn-out is aantoonbaar in de hersenen' (Scientias.nl)
- Artikel 'Jeugdbeweging beschermt tegen depressie' (The Conversation, Edward Hill)
- Artikel 'Hoe herken en voorkom je een burn-out' (De Morgen, Hanne Vlogaert)
- Artikel 'Bevlogenheid: antidotum tegen burn-out' (Psychologies, Tina De Gendt)
- Website 'Geestelijk Gezond Vlaanderen' (Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid)
- Boek en blog 'Opgebrand' van Maarten De Gendt
Vorige edities in Kortrijk