Een bloemlezing over bijen

Kortrijk - 19 februari 2019

Wilde bijen en de honingbij spelen een hoofdrol binnen de biodiversiteit en liggen aan de basis van onze landschappen en ecosystemen. Ze zijn van cruciaal belang voor de voedselproductie en ons welzijn. Nochtans worden bijen onder druk gezet door talrijke bedreigingen. Tijdens dit wetenschapscafé heeft professor Dirk De Graaf het over de problematiek, de uitdagingen van vandaag en vooral: wat kunnen wij eraan doen?

Vraagjes

Gasten

Dirk de Graaf

Dirk is bioloog/biotechnoloog en leidt een onderzoeksgroep aan de faculteit Wetenschappen (vakgroep Biochemie en Microbiologie) van de UGent die zich bijna volledig heeft toegelegd op de bijensterfte. Hij stond aan de wieg van Honeybee Valley, een samenwerkingsplatform dat verschillende actoren in het verhaal van de bijensterfte probeert samen te brengen en dat hierover communiceert naar het grote publiek. Samen met de Vlaamse imkersbonden is hij betrokken in het Vlaams Bijenteeltprogramma dat vooral sleutelt aan onze manier van imkeren. Dirk probeert zo de link te leggen tussen zijn eerder moleculair onderzoek en de problemen op het terrein die resulteren in bijensterfte.

Mieke Dumont (moderator)

Mieke Dumont studeerde journalistiek aan Hogeschool West-Vlaandere en werkte tot voor kort als journalist en nieuwanchor bij Focus en WTV. Momenteel is ze verantwoordelijke pers&promotie en content bij Concertgebouw Brugge. Ze heeft een hart voor West-Vlaanderen en een liefde voor cultuur in grote en kleine vormen.

Praktisch

Het wetenschapscafé Kortrijk vindt plaats in VC Mozaïek, Overleiestraat 15A in Kortrijk. De deuren gaan open vanaf 19.15 uur. Zo ben je zeker op tijd om een drankje aan de bar te bestellen. We beginnen om 20.00 uur. 

Inschrijven hoeft niet en de toegang is gratis. 

Links

Honey bee valley is een samenwerkingsplatform van diverse partners dat bijensterfte gezamenlijk wil aanpakken.

Leve de bijen wil bestaande en nieuwe informatie over bijen samenbrengen en je aanzetten om aan de slag te gaan voor deze fantastische dieren en noeste werkers. 

Week van de bij: van 2 tot 9 juni 2019

Wilde bijen - Natuurpunt

Podcast

Herbeluister het café hier!


 Vorige edities in Kortrijk

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: