Eeuwig jong: lang zullen we leven?

Kortrijk - 22 Oktober 2009

Onderwerp

Langer leven ... Maar ook langer gezond?

In het westen neemt de gemiddelde levensverwachting geleidelijk toe. Men verwacht dat mensen binnen zestig jaar gemiddeld honderd jaar zullen worden. Maar dit leidt niet altijd tot meer levenskwaliteit.  De oorzaken waaraan mensen vroeger eerder dood gingen – infectieziekten en acute ziekten bijvoorbeeld – spelen een steeds kleinere rol. Ze zijn vervangen door chronische aandoeningen en degeneratieve ziekten, zoals kanker, hartaandoeningen en artritis.

Worden we ooit minder snel oud?

Zal er ooit een pilletje of een therapie ontwikkeld worden waardoor we minder snel oud worden, mét behoud van levenskwaliteit? In theorie is het zeker mogelijk. Op dit moment bestaat er geen enkele therapie waarvan bewezen is dat ze werkt, wat allerlei zogenaamde kwakzalvers ook mogen beweren. Ook is er geen eenvoudig wondermiddel in de maak dat de klus op een eenvoudige wijze zal klaren. De anti -verouderingstherapieën van de toekomst zullen ongetwijfeld honderden destructieve biochemische processen tegelijkertijd het hoofd moeten bieden.

Enkele vragen

Gasten

Moleculair bioloog en data-analist Dr. ir. Tim De Meyer

Tim De Meyer is verbonden aan de vakgroep Moleculaire Biotechnologie van Universiteit Gent waar hij het onderzoek naar moleculaire veroudering leidt. Hierbij wordt er geprobeerd om biomerkers te identificeren die kunnen verklaren waarom bepaalde mensen vroeger aan ouderdomsziekten, zoals hart- en vaatziekten, beginnen te lijden dan anderen. Hij is eveneens betrokken bij de Asklepios studie naar succesvol (cardiovasculair) verouderen.

Cardioloog Dr. Ernst Rietzschel

Ernst Rietzschel is verbonden aan het UZ Gent en aan de vakgroep Inwendige ziekten van de UGent, waar hij onderzoek doet naar cardiovasculaire aandoeningen.

Knack-journalist en moderator Joël De Ceulaer

Joël de Ceulaer is redacteur van het tijdschrift Knack. In 2004 maakte hij de succesvolle tv-serie "Grote Vragen" voor Canvas, waarvan in 2005 het gelijknamige boek verscheen. Vanuit zijn brede interesse schreef hij tientallen stukken over wetenschap, religie en filosofie. Joël is een ervaren moderator, en een grote supporter van het concept wetenschapscafé."

Links


 



Vorige edities in Kortrijk

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: