Gezonde gewassen, gezonde voeding

Kortrijk - 14 februari 2023

An apple a day keeps the doctor away! Maar dan wel een grondig gespoeld, of liever, een geschild exemplaar. We willen immers geen pesticiden (of beter gewasbeschermingsmiddelen) eten. Of nog beter: graag een mooi rood exemplaar uit onze eigen fruitboomgaard of moestuin. Hoe bang moeten we zijn voor onze dagelijkse portie groenten en fruit? 

Gezonde gewassen zijn essentieel voor voldoende, gezonde voeding en dragen bij aan onze kwaliteit van leven. De modernisering in de landbouw heeft de productiviteit verhoogd en heeft gezorgd voor een stabiele voedselvoorziening tegen betaalbare prijzen. 

Om aan de hoge vraag van de consument tegemoet te komen, is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen noodzakelijk. De tijd waarin enkel synthetische (of chemische) middelen worden ingezet voor ziekte-, plaag- of onkruidbeheersing ligt ver achter ons. Intussen bestaan er heel wat alternatieve vormen van plaagbeheersing, waaronder het gebruik van biologische technieken zoals natuurlijke plaagbeheersing, agro-ecologie en functionele agro-biodiversiteit. Maar ook nieuwe technologieën zoals 'smart farming' vormen een veelbelovend alternatief.

In dit wetenschapscafé gaan we dieper in op de verschillende manieren van ziekte-, plaag- en onkruidbeheersing, en op de impact die ze hebben op mens en milieu. We bespreken ook de voor- en nadelen van de verschillende soorten gewasbescherming. 

Moestuinier, landbouwer of geïnteresseerde consument: wees present! Want het belooft een boeiend wetenschapscafé te worden!

Enkele vragen die naast de jouwe aan bod kunnen komen

Gasten

Annelies De Roissart

Annelies De Roissart is onderzoeker binnen het onderzoekscentrum AgroFoodNature (HOGENT). Ze was hoofdonderzoeker van het burgerwetenschapsproject 'Insecten: vriend of vijand' en bouwde een uitgebreide kennis op over de ecologie van insectenpopulaties en over natuurlijke plaagbeheersing. Door haar ervaring als leerkracht in het secundair onderwijs weet ze jongeren warm te maken voor natuur en wetenschap en slaagt ze erin een wetenschappelijke boodschap over te brengen naar een niet-wetenschappelijk publiek.  

 

Pieter Spanoghe

Pieter Spanoghe is professor en is sinds 2012 hoofd van de afdeling Fytofarmacie van de Universiteit Gent. Het labo, als onderdeel van de afdeling Gewasbescherming, is zeer bedreven in de analyse van residuen van bestrijdingsmiddelen in gewassen en milieu (bodem, water en lucht), en in de studie van mogelijke neveneffecten en de risicobeoordeling voor mens en milieu bij het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Pieter Spanoghe houdt van tuinieren en is een fervent verzamelaar van oude landbouwwerktuigen. Hij wilde graag landbouwer worden, maar had helaas geen boerderij ter beschikking. Gelukkig kan hij zijn passie voor natuur vertalen in zijn job als professor in plant en gewas. 

Kim Verhaeghe (moderator)

Kim Verhaeghe is redacteur bij Eos Wetenschap, waar hij voor de podcast Vraag Het Aan met een wetenschapper in dialoog gaat rond één centrale vraag.

 

Interessant lees- en luistervoer

 

Praktisch
Waar en wanneer?

Dinsdag 14 februari van 19.45 uur tot 21.30 uur in VC Mozaïek, Overleiestraat 15A in Kortrijk. 

Inschrijven?

Niet nodig! Iedereen is welkom. Gratis toegang.

Tip het wetenschapscafé aan anderen of laat je vrienden weten dat je erbij zal zijn via het Facebook event

Kan ik ook vragen stellen?

Ja! Onze sprekers voorzien graag tijd voor vragen uit het publiek. 

Vertel ons wat je ervan vond!

We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus na het wetenschapscafé het evaluatieformulier in!

Aanwezigheidsattest

Aanwezigheidsattest nodig? We kunnen je die enkel ter plekke geven. Spreek één van de verantwoordelijken op het wetenschapscafé aan. 

Deze editie gemist?

Herbeluister de podcast, herbekijk nadien het Wetenschapscafé via Youtube of bewonder de hoogtepunten in het visueel verslag van onze huistekenaar Zidiris.


 



Vorige edities in Kortrijk

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: