Het zijn de hormonen. Impact van hormonen op je leven.

Kortrijk - 26 april 2022

Inhoud

In dit wetenschapscafé gaan we het hebben over hormonen. De impact van hormonen op ons lijf is gigantisch. Ze bepalen ons man/vrouw zijn, of we ons moe of energiek voelen, dun of dik zijn, ... Waar in ons lijf worden die hormonen gemaakt en wat doen ze precies? En wat kunnen we zelf doen?

Welkom live in VC Mozaïek, Overleiestraat 15a in Kortrijk. Of volg dit café via ons Youtubekanaal

Enkele vragen die naast de jouwe aan bod kunnen komen:

Sprekers

Jean Kaufman

Jean-Marc Kaufman is emeritus gewoon hoogleraar Inwendige ziekten aan de Universiteit Gent. Hij is voormalig hoofd van de klinische dienst Endocrinologie en van het klinisch laboratorium voor hormoonbepalingen in het Universitair Ziekenhuis Gent, waar hij nog actief is in patiëntenzorg en onderzoek. Schildklieraandoeningen, aandoeningen van de calciumhuishouding en afwijkingen in de geslachtshormonen zijn domeinen van bijzondere aandacht bij zijn patiëntenzorg. Zijn onderzoek gaat over geslachtshormonen bij gezondheid en ziekte (evaluatie van veranderde blootstelling, effecten, klinische gevolgen) met bijzondere aandacht voor de hormonale veranderingen bij de ouder wordende man. Een ander domein van interesse is de rol van hormonen voor het behoud van een gezond bot en bij osteoporose, met bijzondere aandacht voor osteoporose bij de man.

Bruno Lapauw

Bruno Lapauw is kliniekhoofd Endocrinologie aan het UZ van Gent waar hij patiënten met diverse hormonale stoornissen onderzoekt en behandelt. Naast vaak voorkomende ziektes als diabetes (suikerziekte) en schildklieraandoeningen kan het ook gaan om zeldzame aandoeningen van andere hormonaal actieve organen zoals de hypofyse (hersenaanhangsel), de bijschildklieren, of de bijnieren. Vaak beïnvloeden hormonale systemen elkaar, of zijn stoornissen het gevolg van andere fysieke - of mentale - stoornissen. Bovendien zijn in de hormonologie de dingen niet altijd zoals ze lijken te zijn op het eerste zicht. Een complexe, maar boeiende wereld dus.

Bruno Lapauw is ook aangesteld als voltijds professor aan UGent en doceert over stoornissen in het metabolisme, obesitas, schildklier- en bijschildklierstoornissen. Zijn onderzoek probeert preklinische onderzoeksresultaten te vertalen naar de menselijke situatie. Zo onderzoeken we het belang van hormoonblootstelling (met een focus op testosterone en estradiol) op de lichaamssamenstelling en omgekeerd, en of je als man nu beter veel testosteron dan wel estradiol hebt voor je botgezondheid. Ook proberen we met ons onderzoek bij te dragen tot betere laboratoriummethodes om de aanwezigheid van hormonale stoornissen al dan niet vast te stellen. Zowat alles wat hij hierover weet heeft hij geleerd van zijn mentor prof. em. Jean-Marc Kaufman, die ook op dit wetenschapscafé aanwezig is.

Moderator

Mieke Dumont

Mieke Dumont studeerde journalistiek aan Hogeschool West-Vlaanderen en werkte als journalist en nieuwsanker bij Focus en WTV. Ze heeft een hart voor West-Vlaanderen en een liefde voor cultuur in grote en kleine vormen.

Interessant lees- en luistervoer

Waar en wanneer?

Dit wetenschapscafé vindt plaats op dinsdagavond 26 april 2022 van 19.45u tot 21.30u in VC Mozaïek, Overleiestraat 15a in Kortrijk.

Je kunt dit café ook volgen via ons Youtubekanaal.

Inschrijven?

Niet nodig! Iedereen welkom.

Laat ons weten dat je komt via dit facebookevent

Kan ik ook vragen stellen?

Ja! Onze sprekers beantwoorden (onder andere) de vragen hierboven, maar ook voor jouw vragen voorzien we graag tijd.

Via bit.ly/vraaghormonen kan je vragen stellen. We doen ons best om je vragen te beantwoorden.

Vertel ons wat je er van vond

We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus na het wetenschapscafé ons evaluatieformulier in!

Deze editie gemist?

Onze huistekenares tekent voor jou een visueel verslag, en achteraf kun je deze editie beluisteren als podcast. Je kunt al onze cafés ook herbekijken via ons Youtubekanaal.

 


 



Vorige edities in Kortrijk

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: