Iedereen gelukkig aan het werk

Kortrijk - 18 april 2023

Tot zo’n vijftig jaar geleden was er niemand die zijn loopbaan aanvatte met de verwachting daar gelukkig van te worden. Vandaag de dag streven we meer dan ooit ‘werkgeluk’ na: we willen niet alleen geld verdienen, maar willen ons ook goed voelen bij onze professionele activiteit. We willen een ‘klik’ voelen met de organisatie waar we deel van uitmaken. We  hunkeren naar zinvol werk. 

Tegelijkertijd hechten we meer dan ooit belang aan werkbaar werk. Een goede work-life balance. We hebben immers nog een leven (en werk) naast de werkuren: gezin, hobby’s, individuele ontplooiing. 

De Vlaming spendeert gemiddeld zo’n 37 uur per week aan beroepsarbeid. Dat is nagenoeg evenveel als pakweg 20 jaar geleden. Toch zien we de laatste tien jaar het aantal burn-outs gestaag toenemen, en ook het percentage van de werkende bevolking dat erkent last te hebben van werkgerelateerde stress stijgt jaar na jaar. 

Er is dus iets aan de hand, maar wat is dat dan precies? Moeten we de verantwoordelijkheid bij een falend beleid leggen, of bij de werkgever? Of zijn we zelf verantwoordelijk voor ons werkgeluk? We hebben het erover in dit wetenschapscafé. 

Enkele vragen die naast de jouwe aan bod kunnen komen

Wat betekent werkgeluk en hoe belangrijk is het? 

Wat is een burn-out en wat is het verschil met een depressie? 

Hoe gaat de arbeidsmarkt om met oudere werknemers? Hoe kijken zij naar werk? Zijn er grote verschillen tussen generaties?

Op welke manieren kunnen organisaties inzetten op preventie van stress, arbeidsziektes,… en loopbaancoaching? 

Hoe kijken jongere generaties naar de arbeidsmarkt? 

Heeft het beleid voldoende aandacht voor werkgeluk?

Gasten

Femke Dewulf

Femke Dewulf werkt aan HOGENT, ze is lector sociaal werk en coördinator van het postgraduaat HRM. Bovendien is ze als onderzoeker verbonden aan het Research Centre for Sustainable Organizations (SUOR). Daarnaast is ze zelfstandig loopbaancoach en trainer. Ze coacht (jong) professionals in het (her)ontdekken van zichzelf en het verdiepen van hun eigen loopbaan.

Lutgart Braeckman

 

Lutgart Braeckman is specialist in de arbeidsgeneeskunde en in de verzekeringsgeneeskunde. Ze is hoogleraar in het Departement Volksgezondheid en Eerstelijnszorg, Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Gent, en lid van het consortium UGent @ work. Ze verzorgt lessen rond de relatie “arbeid, gezondheid en ziekte” en is betrokken bij diverse (onderzoeks)projecten, zowel kwalitatief als kwantitatief onderzoek, naar het fysiek en mentaal welzijn van werknemers en het medisch onderwijs. Om voeling met de praktijk te behouden, is ze werkzaam als arbeidsarts bij een externe dienst preventie en bescherming op het werk en in de polikliniek Arbeid op het UZ Gent.

Mieke Dumont 

Mieke Dumont studeerde journalistiek aan Hogeschool West-Vlaanderen en werkte tot 2016 als journalist en nieuwsanker bij Focus en WTV. Momenteel werkt ze als projectcoördinator van de kusttriënnale Beaufort, bij Westtoer. Ze heeft een hart voor West-Vlaanderen en een liefde voor cultuur in grote en kleine vormen. 

Praktisch
Waar en wanneer?

Dinsdag 18 april van 19.45 uur tot 21.30 uur in VC Mozaïek, Overleiestraat 15A in Kortrijk. 

Inschrijven?

Niet nodig! Iedereen is welkom. Gratis toegang.

Tip het wetenschapscafé aan anderen of laat je vrienden weten dat je erbij zal zijn via het Facebook event

Kan ik  ook vragen stellen?

Ja! Onze sprekers voorzien graag tijd voor vragen uit het publiek. 

Vertel ons wat je ervan vond!

We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus na het wetenschapscafé het evaluatieformulier in!

Aanwezigheidsattest

Aanwezigheidsattest nodig? We kunnen je die enkel ter plekke geven. Spreek één van de verantwoordelijken op het wetenschapscafé aan. 

Deze editie gemist?

Herbeluister de podcast, herbekijk nadien het Wetenschapscafé via Youtube of bewonder de hoogtepunten in het visueel verslag van onze huistekenaar Zidiris.


 



Vorige edities in Kortrijk

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: