KernenergieWat zegt de wetenschap?

Kortrijk - 8 Oktober 2019

Herbeluister het café op Mixcloud.

 

Onderwerp

Gesprekken over kernenergie zijn vaak sterk gepolariseerd met uitgesproken voor- én tegenstanders. Daardoor laaien de emoties vaak hoog op, en dit ten koste van de kwaliteit van het debat. Tijdens dit café is het helemaal niet de bedoeling om kernenergie te vergelijken met andere energiebronnen waarbij de pro’s en de contra’s afgewogen worden. Wel willen wij een objectieve én heldere kijk bieden op de productie van kernenergie, en alles wat erbij komt kijken. Vragen die hierbij aan bod zullen komen zijn:

Gasten

Dirk Ryckbosch

Prof. Dirk Ryckbosch was van 2006 tot 2018 voorzitter van de vakgroep Fysica en Sterrenkunde aan de Universiteit Gent en expert in de elementaire deeltjesfysica. Sinds 2017 vertegenwoordigt Dirk Ryckbosch België bij de Raad van CERN, de Europese organisatie voor kernonderzoek in Geneve, het grootste laboratorium voor onderzoek naar de ultieme structuur van de materie. De Raad bepaalt de wetenschappelijke, technische en administratieve richtlijnen van de Organisatie. Hij communiceert graag met een breed publiek over wetenschappen en hun relatie met de maatschappij.

Matthias Vanderhaegen

Matthias Vanderhaegen studeerde af als nucleair ingenieur in 2010 in het interuniversitair programma BNEN, waarna hij heeft gewerkt op de nieuwe generatie kernreactoren met vloeibaar metaal als koelmiddel, zowel in België als Frankrijk. Sinds 2010 is hij parttime assistent aan de UGent voor de vakken gerelateerd aan kernreactortechnologie. Daarnaast is hij ook actief in de nucleaire industrie en bij de Belgian Nuclear Society, waar hij de huidige Young Generation Voorzitter is.

Moderator

Mieke Dumont

Mieke Dumont studeerde journalistiek aan Hogeschool West-Vlaanderen en werkte tot voor kort als journalist en nieuwsanker bij Focus en WTV. Momenteel is ze coördinator communicatie en publiekswerking bij Kunstencentrum Vooruit. Ze heeft een hart voor West-Vlaanderen en een liefde voor cultuur in grote en kleine vormen.

Praktisch

Waar? VC Mozaïek, Overleiestraat 15A te 8500 Kortrijk

Wanneer? Dinsdag 8 oktober vanaf 19u45

Inschrijven? Niet nodig! Gratis toegang.

Interessante links en artikels

Artikel Eos – Kernenergie is dood! Leve kernenergie!

Artikel De Morgen – Kernenergie: sprookje of nachtmerrie van 1939 tot 2025

Artikel Eos – Kernenergie in België : een opmerkelijke geschiedenis

https://fanc.fgov.be/nl/dossiers

Artikel Eos – Thoriumcentrale laat op zich wachten

Visueel verslag


 Vorige edities in Kortrijk

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: