LichtTechnologie van de toekomst
Kortrijk - 27 Oktober 2015
Licht is tegenwoordig zowel big science als big business. Al eens bedacht in welke mate licht-gebaseerde technologieën een impact hebben op je dagelijks leven? Stel je eens een leven voor zonder internet, dvd-speler of zelfs elektrische verlichting...
Licht is overal rondom ons, maar hoe zit het natuurkundig eigenlijk in elkaar? Weten we er alles over wat er te weten valt, of zijn er nog fundamentele vragen op te lossen? Wat is het verschil tussen licht van verschillende bronnen, kleuren, lichtsterktes, …? Welke eigenschappen van licht worden gebruikt in lichttechnologie? Wat zijn de toepassingen? En wat kunnen we verwachten binnen 10, 20, 30 jaar?
Waarom zijn led’s zo zuining? Gaan we in de toekomst enkel nog (computer)chips hebben die op licht werken? Waarom werkt licht hier beter dan elektriciteit? Hoe kan je met licht bepaalde stoffen opsporen? En bloeddruk meten? Waarom komt licht nu pas zo op als nieuwe technologie? Kunnen we binnenkort objecten onzichtbaar maken?
Op 27 oktober zoeken we met Roel Baets en Danaë Delbeke naar antwoorden.
Gasten
Roel Baets
Roel Baets is promotor van het multidisciplinair onderzoeksplatform voor nano- en biofotonica aan de Universiteit Gent. De zeven onderzoeksgroepen van dit platform doen grensverleggend onderzoek op het kruispunt van fotonische chips, lab-on-chip benaderingen, ontwikkeling van nanomaterialen en elektro-optische manipulatie van deeltjes. De ultieme bedoeling is key enabling technologies als fotonica, nanotechnologie en biotechnologie, in te zetten in de zoektocht naar oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen: kwaliteitsvolle en betaalbare (gepersonaliseerde) gezondheidszorg, schone en hernieuwbare energie, en efficiënte informatie- en communicatietechnologie.
Danaë Delbeke
Voor haar doctoraatsthesis onderzocht ingenieur Danaë Delbeke de impact van nanostructuren op de efficiëntie van led's. In 2007 keerde ze terug naar de UGent als business development manager, met focus op innovaties in fotonica en technologietransfer van wetenschappelijk onderzoek in de fotonica. Ze realiseerde drie spin-off's in fotonica (Luceda, Caliopa, Com&Sens), is betrokken in vier nieuwe spin-off incubatie projecten en beheert de universiteits brede patentenportefeuille in fotonica.
Praktisch
- Waar? VC Mozaïek, Overleiestraat 15A, Kortrijk
- Wanneer? Dinsdag 27 oktober 2015 om 19u45
- Inschrijven? Niet nodig! Gratis toegang.
Vorige edities in Kortrijk