RuimtevaartIk ga naar Mars en ik neem mee...
Kortrijk - 28 april 2015
Luister via streaming naar de opname van dit café door Quindo.
Enkele vragen
- Zal een langdurige reis naar Mars schadelijk zijn voor onze gezondheid?
- Welke voorzorgen zijn nodig voor een behouden missie?
- Hoe passen onze hersenen en spieren zich aan aan het leven in gewichtloosheid?
- Is een project zoals opgezet door Mars One haalbaar en realistisch? Wat zijn bottlenecks? Financiering, technologie of motivatie?
- Reizen naar Mars: een wetenschappelijke en technische doorbraak of verspilling van middelen?
- Wanneer is een missie naar Mars geslaagd? En wanneer zou dit lukken?
- Welke technieken om te overleven in de ruimte moeten verder ontwikkeld worden?
- Wat is het profiel van de eerste Marsreizigers?
- Moeten ze vooral op fysiek of psychisch vlak sterk zijn?
- Waarom zouden we mensen naar Mars willen sturen? Wat is daar te doen/vinden dat niet met robots kan?
- Wat zullen Marsreizigers eten en drinken?
Gasten
Patrick Van Oostveldt
Professor Emeritus Patrick Van Oostveldt studeerde biologie aan de Universiteit Gent en behaalde een doctoraat in de wetenschappen in het domein van de biochemie en de cytologische kwantificatie van DNA in differentiërende cellen. Hij is medeoprichter en bezieler van de interuniversitaire opleiding (KU Leuven en UGent) master na master space science waar hij het opleidingsonderdeel “question in human space science” coördineert samen met astronaut Frank De Winne. In het totaal nam de onderzoeksgroep van Prof. Van Oostveldt deel aan 3 ruimtevaart missies waar hij het effect van cosmische straling op het niveau van de enkelvoudige cel in combinatie met gewichtloosheid onderzocht.
Floris Wuyts
Prof dr Floris Wuyts (fysicus) is gewoon hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen waar hij onder meer Medische Fysica doceert. Aan de UGent doceert Wuyts het vak Vestibulologie aan de opleiding Audiologie en in King’s College in London doceert hij in de opleiding Space Physiology. Naast lesgeven is Prof Wuyts tevens hoofd van een lab waar onderzoek gedaan wordt naar het menselijk evenwicht. Dit lab (Antwerps Universitair Research centrum voor Evenwicht en Aerospace – kortweg AUREA) is ingebed in de dienst Neus-Keel-Oorziekten van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Hij houdt wekelijks vertigo consultaties en daarnaast onderzoekt hij sinds een 10tal jaren het evenwicht van astronauten en kosmonauten in opdracht van ESA en Roscosmos (de Russische tegenhanger van NASA).
Kim Verhaeghe - moderator
Kim Verhaeghe is wetenschapsredacteur bij het maandblad EOS. Als kind droomde hij van een carrière als wetenschapper, kon niet kiezen tussen biologie, natuurkunde of chemie, en werd daarom een beetje van dat alles. Hij spreekt over sportwetenschap, technologie, onderzoek en geschiedenis.
Vorige edities in Kortrijk