Van circulaire economie naar duurzame wereld

Kortrijk - 15 februari 2022

Op 11 maart 2020 pakte de Europese Commissie uit met een Europees actieplan voor circulaire economie. Dit actieplan bevat verscheidene initiatieven die mikken op duurzame producten en zoomt in op grondstofintensieve sectoren zoals textiel, bouw, elektronica en kunststoffen.

Circulaire economie is erop gericht om producten, hun componenten en grondstoffen zo lang mogelijk in het productie- en consumptiecircuit te laten circuleren en tegelijkertijd de kwaliteit ervan te waarborgen. Ze staat aldus lijnrecht tegenover de lineaire economie, die producten en grondstoffen afdankt op het einde van hun economische levenscyclus.

De textielsector is één van de sectoren die voor heel wat uitdagingen staat, waaronder de snelgroeiende vraag naar producten zonder negatieve gevolgen voor het milieu (d.w.z. grote watervoetafdruk in geval van katoen, vervuiling door microplastics, enz.). Een verschuiving in de markt van petrochemische naar biobased vezels vereist nieuwe verwerkingstechnologieën en de acceptatie in de consumentenmarkt van andere natuurlijke materialen dan katoen, wol en zijde.

Circulair produceren betekent ook het opvangen van reststromen en deze ombuigen naar een andere toepassing. Binnen de reguliere industrie is dit echter niet vanzelfsprekend, maar hier komt de sterkte van de sociale industrie, de maatwerkbedrijven naar boven. Maatwerkbedrijven zijn in staat flexibel om te gaan met reststromen en in co-creatie met ontwerpers tot nieuwe toepassingen te komen.

Volg dit café via ons Youtubekanaal

Gasten

Alexandra De Raeve

Alexandra De Raeve is textielingenieur van opleiding en verbonden aan het opleidingscentrum mode/textiel van HOGENT. Alexandra werkte in de industrie van 1988 tot 1999 vooraleer een academische carrière aan HOGENT uit te bouwen. Sinds 2020 is ze coördinator van het onderzoekscentrum FTILab+. Haar onderzoek richt zich o.a. op de herintroductie van hennep als hoogwaardige textielvezel,  kledingcomfort en bescherming.

Jolan Soens

Jolan Soens is projectmedewerker bij de opleiding Industrieel Product Ontwerpen van Howest. Zo werkt Jolan als spilfiguur tussen onderzoek, onderwijs en de fysieke ruimte van het IDC, Industrial Design Center.

Met een focus op al wat duurzaam is of de stempel circulair kan krijgen, wordt er samen met de studenten gewerkt aan real life cases. Door zo de link te leggen tussen bedrijven en studenten ontstaan er nieuwe inzichten en samenwerkingen met als doel duurzame praktijken op te nemen in de dagelijkse werking.

Jeroen Zuallaert

Jeroen Zuallaert modereert het gesprek. Hij is master in de Journalistiek en sinds 2011 redacteur bij Knack.

Interessante links

Vlaanderen Circulair - Knooppunt van de circulaire economie in Vlaanderen (vlaanderen-circulair.be)

A European Green Deal | European Commission (europa.eu)

Circulaire Economie by VLAIO podcast (soundcloud.com)

Animatie Re-thinking progress

Circulaire economie: systeemverandering vs. klimaatverandering | EOS Wetenschap

Waar en wanneer?

Dit online wetenschapscafé vindt plaats op dinsdagavond 15 februari 2022 van 20.00u tot 21.30u. Je kunt dit café volgen via ons Youtubekanaal.

Inschrijven?

Niet nodig! 

Laat ons weten dat je komt via dit facebookevent!

Kan ik ook vragen stellen?

Ja! Onze sprekers beantwoorden (onder andere) de vragen hierboven, maar ook voor jouw vragen voorzien we graag tijd.

Via een Google Form kan je vragen stellen. We doen ons best om je vragen te beantwoorden.

Vertel ons wat je ervan vond!

We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus na het wetenschapscafé ons evaluatieformulier in!

Visueel verslag

Deze editie gemist?

Achteraf kun je deze editie beluisteren als podcast. Je kunt al onze cafés ook herbekijken via ons Youtubekanaal.


 Vorige edities in Kortrijk

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: