Wie zorgt voor onze ouderen?

Kortrijk - 27 september 2022

We leven steeds langer waardoor de groep ouderen in onze maatschappij almaar groter wordt. De Vlaamse leeftijdspiramide heeft een zware top en een smalle basis. De (dubbele) vergrijzing creëert grote uitdagingen voor de samenleving, maar er zijn ook veel opportuniteiten. Tijd dus voor een gesprek over hoe we ouderenzorg in de toekomst efficiënt én met zorg voor iedereen organiseren. 

We zijn het erover eens dat ouderen een diverse groep zijn boordevol levenservaring die we graag koesteren. Sommigen hebben vooral zorg nodig, anderen willen net heel actief zijn of beide. Maar, wie en wat hebben we nodig om de zorg te organiseren in een woonzorgcentrum of thuis? En hoe maak je de beste keuze voor je naaste?

Onze onderzoekers vertellen je over de verschillende mogelijkheden om voor onze ouderen te zorgen, rekening houdende met de wensen en noden van elke generatie. 

Enkele vragen die naast de jouwe aan bod kunnen komen

Gasten

Jolien Allart

Jolien Allart is ergotherapeute en gerontologe. Ze is aan Arteveldehogeschool lesgever en onderzoeker in de onderzoeksgroep Gezondheid & Zorg. Haar onderzoek brengt in kaart wat de noden en uitdagingen zijn in de ouderenzorg voor zorgverleners, zorgorganisaties, ouderen en hun naasten, en studenten gezondheidszorg. In co-design zullen zorgverleners ook zelf interviews afnemen bij ouderen. Jolien werkte zelf 6 jaar als ergotherapeute in een woonzorgcentrum.

Nico De Witte 

Nico De Witte is als onderzoeker verbonden aan het expertisecentrum 360° Zorg en Welzijn van de HOGENT en aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij behaalde een graduaat Verpleegkunde, Licentiaat in de Medisch-sociale wetenschappen richting Sociale Gerontologie en doctoraat in de Pedagogie richting Agogische wetenschappen. Zijn onderzoek ontwikkelt een meetinstrument voor de levenskwaliteit van thuiswonende ouderen. Daarnaast heeft hij expertise over kwetsbaarheid, eenzaamheid, ondervoeding en vallen bij ouderen, en kwaliteit van de zorg.

Kim Verhaeghe (moderator)

Kim Verhaeghe is redacteur bij Eos Wetenschap, waar hij voor de podcast Vraag Het Aan met een wetenschapper in dialoog gaat rond één centrale vraag.

 

Interessant lees- en luistervoer

 

Praktisch
Waar en wanneer?

Dinsdag 27 september van 19.45 uur tot 21.30 uur in VC Mozaïek, Overleiestraat 15A in Kortrijk. 

Inschrijven?

Niet nodig! Iedereen is welkom. Gratis toegang.

Tip het wetenschapscafé aan anderen of laat je vrienden weten dat je erbij zal zijn via het Facebook event

Kan ik ook vragen stellen?

Ja! Onze sprekers voorzien graag tijd voor vragen uit het publiek. 

Vertel ons wat je ervan vond!

We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus na het wetenschapscafé het evaluatieformulier in!

Deze editie gemist?

Herbeluister de podcast, herbekijk nadien het Wetenschapscafé via Youtube of bewonder de hoogtepunten in het visueel verslag van onze huistekenaar Zidiris.


 



Vorige edities in Kortrijk

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: