ZwaartekrachtOver Higgs, zwaartekrachtsgolven en zwarte gaten

Kortrijk - 25 Oktober 2016

Herbeluister de opname van dit café door Quindo (Kortrijks medialab). 

Wat heeft massa met Higgsdeeltjes te maken? Hoe doe je dat: een nieuw deeltje ontdekken in een deeltjesversneller? Waarom is de zwaartekracht zo bijzonder? En waarom gaat ze zo slecht samen met de kwantummechanica?

Is de zwaartekracht in zwarte gaten oneindig? Kan je in een zwart gat springen, kom er ooit nog iets uit, en wat heeft Stephen Hawking daarover te zeggen? Hoe kunnen we een zwart gat zien?

Waarom zijn zwaartekrachtsgolven zo moeilijk te detecteren? Komt er een nieuwe zwaartekrachtsgolfdetector op Belgisch grondgebied? Naar wat zijn natuurkundigen na Higgsdeeltjes en zwaartekrachtsgolven nu op zoek? En wat moeten we met al die kennis?

We zoeken het allemaal uit op 25 oktober met natuurkundigen Dirk Ryckbosch en Karel Van Acoleyen!

Gasten

Dirk Ryckbosch

Prof. Ryckbosch is vakgroepvoorzitter van de vakgroep Fysica en sterrenkunde aan de Universiteit Gent en expert in de elementaire deeltjesfysica. Hij communiceert graag met een breed publiek over wetenschappen en hun relatie met de maatschappij. Zo zetelde hij nog in de Commissie ter bevordering, bevraging en bewaking van de relatie tussen kunst en wetenschap, een project van Vooruit, trad hij op in de wetenschapsrubriek van Man bijt Hond, en geeft hij regelmatig interviews over de LHC in het CERN waar een paar jaar geleden het Higgsboson werd ontdekt.

Karel Van Acoleyen

Dr. Karel Van Acoleyen is net als Dirk Ryckbosch verbonden aan de vakgroep Fysica en Sterrenkunde van de Universiteit Gent. Zijn onderzoeksgebied bestrijkt zowel de elementairedeeltjesfysica, de fysica van grote kwantumsystemen als de kosmologie. Wat dit laatste betreft, interesseert hij zich in het bijzonder in alternatieve zwaartekrachttheorieën. Ook kan hij uitgebreid vertellen over donkere materie en energie. Karel is een gepassioneerd en creatief uitlegger. Vorig jaar ging hij op toer met een toegankelijke lezing die de relativiteitstheorie uit de doeken deed met hulp van een reeks fragmenten uit de filmgeschiedenis. Momenteel werkt hij met regisseur Peter De Maegd aan een project dat de relatie tussen film en licht onder de loep neemt.

Steven Stroeykens

Steven Stroeykens is natuurkundige en was lange tijd wetenschapsjournalist bij De Standaard. In 2011 won hij samen met zijn collega's van de wetenschapsredactie de 'Zesde vijs 2010' van Skepp, een prijs die "wordt uitgereikt aan mensen die bewezen hebben over een extra portie gezond verstand te beschikken, door in de media op te vallen door een genuanceerde kritische kijk op de zaken of door een grondig gedocumenteerd betoog." Sinds 2014 schrijft hij vooral over wetenschap in boeken. Zo publiceerde hij met "Gevonden!" een fel gesmaakt boek over de ontdekking van het Higgsdeeltje. In november komt zijn tweede boek uit, "Het einde van de wereld".

Praktisch


 



Vorige edities in Kortrijk

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: