Zzzzz... Dromen over slaap

Kortrijk - 30 november 2021

Herbekijk deze editie op YouTube of herbeluister de podcast op Spotify
Voor een snelle samenvatting: scroll naar onder en bekijk het visueel verslag.

Onderwerp

Een goede nachtrust is belangrijk voor je gezondheid. Tijdens onze slaap herstellen we van fysieke en geestelijke inspanningen. Wanneer we niet goed slapen, merken we dat we minder goed functioneren. We presteren minder op het werk of op school, zijn sneller geirriteerd en kunnen ons minder goed concentreren. Kortom, goed slapen zorgt naast een beter algemeen gevoel van welbevinden, ook voor een betere fysieke gezondheid en een gezondere ontwikkeling voor kinderen. Heel wat mensen, jong en oud,  geven aan last te hebben van slaapproblemen. 

Gasten

An Mariman

Prof. An Mariman is psychiater, verbonden aan de dienst dienst Psychiatrie, de dienst Fysische Geneeskunde en Revalidatie en de slaapkliniek van het UZ Gent. Ze is gespecialiseerd in slaapstoornissen bij volwassenen met de focus op slapeloosheid, een niet-verkwikkende slaap en langdurige, onvoldoende verklaarbare vermoeidheid. 

Karlien Dhondt

Prof. Karlien Dhondt is kinder- en jeugdpsychiater en stond mee aan de wieg van het slaapcentrum voor kinderen in het UZ Gent. Het slaapcentrum voor kinderen bevindt zich in het kinderziekenhuis. Ouders en kinderen t.e.m. 17 jaar kunnen er terecht voor allerhande slaapproblemen en -vragen. Het slaapcentrum werkt multidisciplinair samen met kinderartsen, neus-, keel-en oorartsen en collega's van de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie. 

Mieke Dumont

Mieke Dumont studeerde journalistiek aan Hogeschool West-Vlaanderen en werkte als journalist en nieuwsanker bij Focus en WTV. Ze heeft een hart voor West-Vlaanderen en een liefde voor cultuur in grote en kleine vormen.

Waar en wanneer?

In VC Mozaïek, Overleiestraat 15a in Kortrijk van 19.45u tot 21.30u. Het wetenschapscafé wordt ook gelivestreamd op ons YouTube-kanaal.

 

Inschrijven?

Niet nodig! Iedereen welkom. Als de coronamaatregelen ons dwingen je toch te laten inschrijven, lees je het hier en op onze facebookpagina. We volgen de richtlijnen van de overheid. Dat betekent dat je – vanaf de leeftijd van 12 jaar – een Covid Safe Ticket (CST) en identiteitskaart nodig hebt om het wetenschapscafé te bezoeken. Eens je CST gescand is, is het dragen van een mondmasker niet verplicht, maar natuurlijk wel toegestaan. We voorzien ook ontsmettingsgel.

Kan ik ook vragen stellen?

Ja! Onze sprekers beantwoorden mogelijks de vragen hierboven en meer, maar ook voor jouw vragen voorzien we graag tijd. Een cafégesprek met onderzoekers, daar dienen de wetenschapscafés voor. 

Via deze Google form kon je vragen stellen.

Vertel ons wat je ervan vond!

We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus na het wetenschapscafé ons evaluatieformulier in!

Visueel verslag


 Vorige edities in Kortrijk

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: