Armoede in België

Online - 1 december 2020


Inhoud

Misschien herinner je je nog Dylan? De 13-jarige jongen die in mei getuigde over een leven in armoede en daarmee iedereen wakker schudde. Het armoedeprobleem was er al vóór de coronacrisis - we weten hoe hoog de armoedecijfers zijn, maar de pandemie heeft het wel zichtbaarder gemaakt én vergroot. Waar faalt het Belgische beleid? En wat kunnen wij als burger doen om mensen in armoede te helpen? In dit online wetenschapscafé hebben we het erover. 

De getuigenis van Dylan kan je hier bekijken. 

Sprekers

Caroline Vandekinderen

Caroline Vandekinderen is lector (10%) aan de bacheloropleiding sociaal werk en als postdoctoraal onderzoeker (90%) verbonden aan EQUALITY//Research Collective. Haar onderzoeksinteresses betreffen armoede en sociale ongelijkheid, mensenrechten, burgerschap, gender en diversiteit, disability & mental health. Ze brengt deze thema's in beeld vanuit etnografische en biografische onderzoeksbenaderingen. Doorheen al haar onderzoek staat de dynamische wisselwerking tussen mensen in kwetsbare situaties en de ruimere sociale, politieke en culturele context centraal. Ze voert momenteel onderzoek naar de rol van sociale restaurants (en bij uitbreiding voedselinitiatieven) in armoedebestrijding. Op basis van een rijke empirie wordt de normatieve oriëntering (logica's op het spectrum gunst-recht) van sociaalwerkpraktijken geëxploreerd en de subjectieve betekenisverlening van mensen in kwetsbare situatie gelinkt aan (lokaal sociaal) beleid en praktijk. 

Kaat Van Wouwe

Kaat Van Wouwe heeft met 10 jaar ervaring in het sociale werkveld de modder aan de voeten kunnen voelen. Van jeugdwelzijnswerker pur sang bij vzw LEJO over brugfiguur bij Stad Gent naar trajectondersteuner armoede en sociale uitsluiting bij vzw De Link TAO-armoede. Uit het intensief samenwerken met opgeleide ervaringsdeskundigen in armoede en sociale uitsluiting leert ze dat echt in dialoog gaan geen hol begrip is maar dagdagelijks werken, overwinnen en durven. Vandaag aan de slag bij Arteveldehogeschool zet Kaat authentieke verhalen en doorleefde werkervaring in, om de theoretische kaders en maatschappelijke denkbeelden te spijzen én in vraag te stellen. Als kersverse sociaal werker dacht ze al buiten de kaders, als docent en onderzoeker bij de opleiding Pedagogie van het Jonge Kind is dat haar handelsmerk.

Mieke Dumont (moderator) 

Mieke Dumont studeerde journalistiek aan Hogeschool West-Vlaanderen en werkte tot voor kort als journalist en nieuwsanker bij Focus en WTV. Momenteel is ze coördinator communicatie en publiekswerking bij Kunstencentrum Vooruit. Ze heeft een hart voor West-Vlaanderen en een liefde voor cultuur in grote en kleine vormen. 

Hoe volg ik het wetenschapscafé?

Het wetenschapscafé vindt plaats op dinsdag 1 december, om 19.45 uur vanuit De Krook. Alles wat je moet weten om het café te volgen vind je in deze korte handleiding.

Kan ik ook vragen stellen?

Ja! Je kan jouw vraag stellen via deze link. We antwoorden niet onmiddellijk, maar verzamelen de vragen en geven die door aan onze moderator voor de vragenronde. Soms zullen we vragen bundelen. En waarschijnlijk zullen we ook niet alle vragen kunnen beantwoorden.

Vertel ons wat je ervan vond!

We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus snel ons evaluatieformulier in!

Deze editie gemist?

Dan is er hieronder de video-opname, het visueel verslag en de podcast.

 

 


 



Vorige edities in Online

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: