Breng je conditie to the next levelGamification in de sport

Online - 15 december 2020

Inhoud

Inactiviteit en een zittende levensstijl worden al een aantal jaar als het nieuwe roken beschouwd. Het begint iedereen te dagen dat een gebrek aan fysieke activiteit een grote impact heeft op de gezondheid van de bevolking. Een tiental jaar geleden werd gamen vaak sceptisch benaderd en in de literatuur werd gamen geassocieerd met diverse risico's voor zowel de mentale als de fysieke gezondheid. Daarbovenop hoor je heel wat kritische stemmen over de groeiende populariteit van esports waarbij 'passieve' gamers ganse arena's vullen met een publiek dat hen toejuicht. Recent wordt het potentieel van games echter meer en meer benadrukt. Als het gaat over het verhogen van fysieke activiteit spreken we over exergames - het toepassen van game principes in een beweegcontext waardoor bewegen voor iedereen fun wordt. 

Je hoort het allemaal op dit zesde online wetenschapscafé van seizoen 2020-2021! Tot zeker eind 2020 gaan we digitaal. 

Sprekers

Eefje Battel

Eefje Battel is master in de experimentele psychologie en trekker van de onderzoeksgroep 'InnMotion' bij Howest. Ze coördineert vanuit de Sportinnovatiecampus in Brugge onderzoeksprojecten die focussen op hoe technologie mensen op een laagdrempelige manier aan het bewegen kan zetten. Dit gaat van exergames die gebruik maken van technologieën zoals virtual en augmented reality en sensoren tot digitale coachingtools zoals online platformen en apps voor videofeedback. Bij de ontwikkeling en testing van deze technologieën slaat Eefje de brug tussen mensgerichte en technische onderzoekers en studenten door ze te laten samenwerken. Ze doceert het vak 'innovation in applied health & lifestyle sciences' waarbij ze studenten aanzet om kritisch na te denken over nieuwe opportuniteiten die technologie te bieden heeft om mensen te motiveren tot beweging. 

Charlotte Van Tuyckom

Charlotte Van Tuyckom is doctor in de sociologie en verbonden aan de bacheloropleiding Sport en bewegen aan Howest. Ze doceert er in het domein van digitale gezondheidsinnovatie, sportethiek, sportmanagement en -marketing. Ze heeft een passie voor onderzoek en wetenschapscommunicatie, en blogt over digitaal sporten en vrouwen in de sport. Charlotte heeft een bijzondere interesse in digitale innovatie en de impact ervan op de sport- en gezondheidssector. Ze is tevens onafhankelijk expert in de Vlaamse Sportraad, die advies geeft aan de minister van Sport.

Mieke Dumont (moderator) 

Mieke Dumont studeerde journalistiek aan Hogeschool West-Vlaanderen en werkte tot voor kort als journalist en nieuwsanker bij Focus en WTV. Momenteel is ze coördinator communicatie en publiekswerking bij Kunstencentrum Vooruit. Ze heeft een hart voor West-Vlaanderen en een liefde voor cultuur in grote en kleine vormen.

Hoe volg ik het wetenschapscafé?

Het wetenschapscafé vindt plaats op dinsdag 15 december om 19.45 uur vanuit De Krook. Alles wat je moet weten om het café te volgen vind je in deze korte handleiding.

Kan ik ook vragen stellen?

Ja! Je kan jouw vraag stellen via deze link. We antwoorden niet onmiddellijk, maar verzamelen de vragen en geven die door aan onze moderator voor de vragenronde. Soms zullen we vragen bundelen. En waarschijnlijk zullen we ook niet alle vragen kunnen beantwoorden.

Vertel ons wat je ervan vond!

We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus snel ons evaluatieformulier in!

Deze editie gemist?

Dan is er hieronder de video-opname, het visueel verslag en de podcast.

 

 


 Vorige edities in Online

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: