Gezinnen anno 2021Makkelijke mozaïek of penibele puzzel?

Online - 30 maart 2021

Inhoud

Het aantal verschillende gezinsvormen groeit: naast het traditionele gezin zien we ook eenoudergezinnen, pleeggezinnen, adoptiegezinnen, generatiegezinnen, nieuw samengestelde gezinnen, holebigezinnen, ... Ook het begrip 'f(r)amily' doet langzaam maar zeker zijn intrede in onze contreien: vrienden vervullen een almaar belangrijkere rol in het gezinsleven. 
 
Ook de medische wereld staat niet stil; met behulp van medisch begeleide voortplanting kan een kind tegenwoordig bijvoorbeeld vijf 'ouders' hebben: twee wensouders, twee donoren en de draagmoeder.
 
De complexiteit binnen een gezin neemt dus toe en dat brengt heel wat vragen met zich mee.
 
Nieuwe relaties, nieuwe verschillen, in normen en waarden, andere genderrolpatronen en nieuwe visies op ouderschap. Ze spelen allemaal een rol in de manier waarop een gezin vorm krijgt en functioneert. 
 
Met welke problemen kampen de verschillende gezinsvormen? En welke invloed heeft dit op de rest van de familie (grootouders, meters, peters, tantes en nonkels)? Hoe staat de maatschappij tegenover die verschillende gezinvormen? Dromen we nog steeds van het klassieke kerngezin? 
 
Enkele vragen die naast de jouwe aan bod kunnen komen tijdens dit wetenschapscafé:
 

Sprekers

Sofie Vanassche - Arteveldehogeschool
 
Sofie Vanassche is hoofd Onderzoek en Ontwikkeling binnen het expertisenetwerk Onderwijs aan Arteveldehogeschool. Als gezinssociologe is ze gefascineerd door het hedendaagse discours rond het gezinsleven, partnerrelaties en ouderschap, en de sociale en culturele diversiteit in 'doing family'. 
 
In haar doctoraatsstudie (2013) aan de KU Leuven onderzocht ze de impact van de evolutie richting co-ouderschap na scheiding op gezinsstructuren en -relaties. Aan Arteveldehogeschool bouwde ze een vervolg aan deze onderzoekslijn met een praktijkgericht onderzoek dat resulteerde in de website www.scheidingskoffer.be. Ouders, kinderen, vrienden en professionals vinden in deze scheidingskoffer toegankelijke antwoorden op uiteenlopende vragen rond een relatiebreuk. Sedert september 2020 is ze als promotor betrokken bij het project 'Family Solidarity 2.0' rond de impact van hedendaagse gezinsontwikkelingen op professionals die werken met kinderen, jongeren en hun gezinnen. 
 
Michel Vandenbroeck - Universiteit Gent
 
Michel Vandenbroeck is hoofddocent Gezinspedagogiek en voorzitter van de vakgroep Sociaal Werk en Sociale pedagogiek aan de UGent (Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen). 
Zijn onderzoek gaat onder meer over de voorschoolse voorzieningen (kinderopvang en kleuterschool) en over interventies in het gezin, met een sterke nadruk op hoe we omgaan met diversiteit, en met insluiting en uitsluiting. 
 
Tina De Gendt (moderator)
 
Tina De Gendt is freelance journalist en historica. Ze schrijft ondermeer voor Psychologies, was coördinator van de wetenschapsbijlage van De Morgen en werkte mee aan uiteenlopende publicaties omtrent mentale en sociale gezondheid. 
 
Interessante links
 
Website - Scheidingskoffer
Artikel De Morgen - Hoe (on)traditioneel is het gezin in Vlaanderen?
Artikel Psychologies - Framily, als vrienden familie worden
Artikel PXL - Soorten gezinsvormen
Podcast De Wereld van Sofie - Plusouders in de penarie 
 

Hoe volg ik het wetenschapscafé?

We livestreamen het wetenschapscafé op dinsdag 30 maart om 19.45 uur vanuit De Krook. Volg de livevideo gratis mee op onze facebookpagina. Je kan het café daar achteraf herbekijken. Inschrijven of een facebookaccount hebben is niet nodig.
Alles wat je moet weten om het café te volgen vind je in deze korte handleiding.
 

Kan ik ook vragen stellen?

Ja! Je kan jouw vraag stellen via deze link. We antwoorden niet onmiddellijk, maar verzamelen de vragen en geven die door aan onze moderator voor de vragenronde. Soms zullen we vragen bundelen. En waarschijnlijk zullen we ook niet alle vragen kunnen beantwoorden.
 

Vertel ons wat je ervan vond!

We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus na dit wetenschapscafé ons evaluatieformulier in!
 

Deze editie gemist?

Dan vind je hier na 30 maart de video-opname, het visueel verslag en de podcast.
 

 Vorige edities in Online

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: