ImmunotherapieBoost je immuunsysteem

Online - 27 april 2021

Herbekijk dit wetenschapscafé of luister naar de podcast
Onderaan deze pagina vind je het visueel verslag. 

Immunotherapie is een recent ontwikkelde, totaal nieuwe vorm van behandeling tegen kanker. De therapie richt zich niet rechtstreeks tot de kankercellen, maar moedigt het afweersysteem van de patiënt aan om kankercellen aan te vallen. De therapie werkt m.a.w. samen met het eigen immuunsysteem om tumoren op te ruimen. Verdere ontwikkelingen stemmen onderzoekers en artsen hoopvol. Prof. Tessa Kerre legt dagelijks aan haar patiënten uit wat immunotherapie precies is, tijdens het wetenschapscafé laat ze ons graag meedenken.

Gasten

Tessa Kerre

Professor Tessa Kerre is hematologe en kliniekhoofd aan het Universitair Ziekenhuis Gent. Tijdens haar studie geneeskunde raakte Tessa in de ban van het immuunsysteem. Ze wilde hier alles over te weten komen en dook dan ook het wetenschappelijk onderzoek in binnen de immunologie, aan het labo van Professor Jean Plum. Ze specialiseerde zich verder in de interne geneeskunde en verdiepte zich in de studie van het bloed, de hematologie, meer bepaald bloedkanker en stamceltransplantatie. Tien jaar geleden paste Tessa haar medische puzzelstukken in elkaar en zette ze mee haar schouders onder de immunotherapie: het inzetten van het immuunsysteem in de strijd tegen kanker. Ze is een van de groepsleiders van het CRIG, het Cancer Research Institutre Ghent, een onderzoeksinstituut bestaande uit meer dan 400 onderzoekers die het onderzoek naar kanker willen stimuleren en versnellen. In mei verschijnt haar boek Immuun voor kanker een boek met verhalen over wetenschap, mensen en verbeelding.

Kim Verhaeghe (moderator)

Kim Verhaeghe is wetenschapsredacteur bij het maandblad EOS. Als kind droomde hij van een carrière als wetenschapper, kon niet kiezen tussen biologie, natuurkunde of chemie, en werd daarom een beetje van dat alles. Hij spreekt over sportwetenschap, technologie, onderzoek en geschiedenis.

Praktisch

Hoe volg ik het wetenschapscafé?

Het wetenschapscafé vindt plaats op dinsdag 27 april 2021 om 19.45 uur vanuit De Krook. Alles wat je moet weten om het café te volgen vind je in deze korte handleiding.

Kan ik ook vragen stellen?

Ja! Je kan jouw vraag stellen via deze link. We antwoorden niet onmiddellijk, maar verzamelen de vragen en geven die door aan onze moderator voor de vragenronde. Soms zullen we vragen bundelen. En waarschijnlijk zullen we ook niet alle vragen kunnen beantwoorden.

Kan ik het wetenschapscafé ook achteraf bekijken?

Ja! Nadien kan je hieronder de video-opname, het visueel verslag én de podcast vinden.

Vertel ons wat je ervan vond!

We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus snel ons evaluatieformulier in.

 

 


 Vorige edities in Online

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: