Opvoeding Alles onder controle?

Online - 20 april 2021

Inhoud

We weten allemaal dat opvoeden geen kinderspel is. Kinderen grootbrengen doe je in deze eeuw bij voorkeur liefde- en vertrouwensvol en niet langer via eenzijdig eenrichtingsverkeer. Mild ouderschap, positief opvoeden, risicovol spelen, loslaten, rust en ritme. Een greep uit de sleutelwoorden als het om opvoeden gaat.
 
Maar hoe speel je dit allemaal klaar? Hoe bedien jij de teugels die je als (pleeg-, stief- of groot-)ouder, leerkracht, begeleider of opvoedkundige in handen hebt? Geef je veel vrijheid aan je kroost of ben je eerder beschermend? Wat als je ondanks goeie bedoelingen en vele inspanningen toch het gevoel hebt dat je faalt in je opvoeding? En het gevoel dat je ein-de-lijk alles onder controle hebt: bestaat dat wel?
 
In dit wetenschapscafé vragen we ons samen met jou af of we vandaag kinderen te beschermend opvoeden of genoeg loslaten.
 
Enkele vragen die naast de jouwe aan bod kunnen komen tijdens dit wetenschapscafé:

Sprekers

Lieselot De Wilde - Universiteit Gent
 
Lieselot De Wilde studeerde kleuteronderwijs aan Arteveldehogeschool en volgde nadien de opleiding Pedagogische Wetenschappen aan de Universiteit Gent. Sinds oktober 2009 is ze assistent aan de vakgroep Sociaal Werk & Sociale Pedagogiek waar ze in 2015 haar proefschrift naar de geschiedenis van de Gentse weeshuizen neerlegde. Momenteel is ze aangesteld als docent Algemene Pedagogiek aan de Universiteit Gent.  Ze is gefascineerd door risicokinderen, kinderen die in gevaar zijn omdat ze niemand hebben die voor hen zorgt, maar die tegelijk ook zelf als een gevaar voor de samenleving worden aanzien.
 
Helena Sienaert - Arteveldehogeschool
 
Helena Sienaert (Master Pedagogische Wetenschappen) begon haar loopbaan als onderzoeker en docent in de lerarenopleidingen aan Hogeschool Gent. Sinds 2011 zet ze mee haar schouders onder de toen gloednieuwe bacheloropleiding Pedagogie van het Jonge Kind aan Arteveldehogeschool. Ze doceert daar o.a. over het ondersteunen van vrij spelen bij jonge kinderen. Sinds 2017 deelt Helena haar passie voor #risicovolspelen met werkvelden en beleid via de RePLAY-onderzoeksprojecten. Haar onderzoeksproject RePLAY Toddler inspireerde Kind en Gezin om het beleid rond veiligheid in de kinderopvang grondig te herzien. Een transitie die Helena met veel plezier mee ondersteunt.
 
Mieke Dumont - Moderator
 
Mieke Dumont studeerde Journalistiek aan Hogeschool West-Vlaanderen en werkte tot voor kort als journalist en nieuwsanker bij Focus en WTV. Momenteel is ze coördinator communicatie en publiekswerking bij Kunstencentrum Vooruit. Ze heeft een hart voor West-Vlaanderen en een liefde voor cultuur in grote en kleine vormen. 
 

Interessante links

Hoe volg ik het wetenschapscafé?

We livestreamen het wetenschapscafé op dinsdag 20 april om 19.45 uur vanuit De Krook. Volg de livevideo gratis mee op onze facebookpagina. Je kan het café daar achteraf herbekijken. Inschrijven of een facebookaccount hebben is niet nodig.
Alles wat je moet weten om het café te volgen vind je in deze korte handleiding.
 

Kan ik ook vragen stellen?

Ja! Je kan jouw vraag stellen via deze link. We antwoorden niet onmiddellijk, maar verzamelen de vragen en geven die door aan onze moderator voor de vragenronde. Soms zullen we vragen bundelen. En waarschijnlijk zullen we ook niet alle vragen kunnen beantwoorden.
 

Vertel ons wat je ervan vond!

We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus na dit wetenschapscafé ons evaluatieformulier in!
 

Herbeleef!

Herbekijk dit wetenschapscafé of herbeluister de podcast. Hieronder vind je het visueel verslag:

Wetenschapscafé Opvoeding. Alles onder controle?


 Vorige edities in Online

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: