To DNA or not to DNAHoeveel mogen we sleutelen aan een mens?

Online - 2 februari 2021

Sleutelen aan het menselijk DNA: of het nu is om ziektes te bannen of 1000 jaar oud te worden. Misschien kan het binnenkort allemaal. Nieuwe technieken roepen de vraag op die iedereen associeert met ethiek: Móet alles wat kan? Waar enerzijds een groot optimisme heerst over de ongekende mogelijkheden van de technologie, moet er anderzijds ook aandacht zijn voor de keerzijde ervan. Tijdens dit café staan we niet alleen stil bij de vooruitgang en de mogelijkheden van DNA-technologie, maar denken we ook na over de ethische aspecten ervan.  

Vraagjes

Gasten

Els Van Mechelen

Is docent biochemie en coördinator van het onderzoekscentrum Health& Water Technology van de Hogeschool Gent. In dit centrum kan men terecht met uiteenlopende DNA-technologische vragen binnen het domein van de gezondheid.  Men voert er  toegepast onderzoek uit op basis van DNA-technologie zowel binnen zowel de medische als de milieu technologische context. Als docent begeleidt ze studenten van de bacheloropleiding opleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie in projecten waarbij de bevraging naar de beleving van personen met een erfelijke aandoening en hun familie omtrent de diagnose en de opvolging centraal staat.

Heidi Mertes

Heidi Mertes is professor in de medische ethiek aan de Universiteit Gent, lid van het Bioethics Institute Ghent, het METAMEDICA-platform en voorzitter van De Maakbare Mens vzw, een vereniging die kritische reflectie stimuleert over de individuele en maatschappelijke impact van nieuwe medische technologieën. Ze is tevens lid van de Federale Commissie voor wetenschappelijk onderzoek op embryo’s in vitro. Haar onderzoek is toegespitst op de ethische problematiek rond nieuwe toepassingen in de reproductieve geneeskunde, embryo-onderzoek, stamcelonderzoek en genetica.

Kim Verhaeghe (moderator)

Kim Verhaeghe is redacteur bij Eos Wetenschap, waar hij voor de podcast Vraag Het Aan een met een wetenschapper in dialoog gaat rond één centrale vraag.

Hoe volg ik het wetenschapscafé?

Het wetenschapscafé vindt plaats op dinsdag 2 februari 2021 om 19.45 uur vanuit De Krook. Alles wat je moet weten om het café te volgen vind je in deze korte handleiding.

Kan ik ook vragen stellen?

Ja! Je kan jouw vraag stellen via deze link. We antwoorden niet onmiddellijk, maar verzamelen de vragen en geven die door aan onze moderator voor de vragenronde. Soms zullen we vragen bundelen. En waarschijnlijk zullen we ook niet alle vragen kunnen beantwoorden.

Vertel ons wat je ervan vond!

We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus snel ons evaluatieformulier in!

Herbeleef!

Herbekijk dit wetenschapscafé of luister naar de podcast. Hieronder vind je ook het visueel verslag:

Herbekijk!

 


 Vorige edities in Online

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: