Welzijnswerkers onlineOver digitale zorg

Online - 8 december 2020

Inhoud

Het hoeft niet meer gezegd dat ons mentaal welzijn onder druk staat. De coronacrisis bemoeilijkt bovendien fysieke hulpverlening. Gelukkig was onlinehulp in welzijnswerk en gezondheidszorg al in opmars nog vóór COVID-19 dat was. Hulpverleners en patiënten hebben keuze uit vele vormen en kanalen voor digitale zorg: van apps tot beeldbellen en online dagboeken. Hoe haal je hier de beste hulp voor jouw zorgen uit?

Sprekers Philippe Bocklandt (Arteveldehogeschool) en Joke De Wilde (HOGENT) maken je wegwijs in de digitale zorg in dit, jawel, online wetenschapscafé.

Vragen die aan bod kunnen komen

Heb je zelf een vraag? Stel ze via dit formulier. Tijdens dit wetenschapscafé kan je - indien ingelogd op je Facebookaccount - ook vragen stellen via de live chat. We bezorgen de vragen via de moderator aan de sprekers.

Sprekers

Philippe Bocklandt

Philippe Bocklandt is onderzoeker en docent in de opleiding sociaal werk aan Arteveldehogeschool. Hij ontwikkelt onlinehulpmethodieken, implementeert blended hulp in organisaties en ondersteunt beleid rond onlinehulp in Vlaanderen. Als sociaal werker en socioloog is hij ook motor van Netwerk Onlinehulp Vlaanderen waar kenniscentra en steunpunten hun knowhow rond onlinehulp in welzijn en gezondheid bundelen. Momenteel coördineert Philippe het lanceren van een appstore rond welzijn en gezondheid, begeleidt hij processen om in de coronaperiode beeldbellen versneld te implementeren in organisaties én werkt hij mee aan een e-learningpakket om online info rond opvoeding zo toegankelijk mogelijk te maken.

Joke De Wilde

Joke De Wilde is werkzaam in het onderzoekscentrum 360° Zorg en Welzijn aan HOGENT. Ze startte haar loopbaan als orthopedagoge in een revalidatiecentrum. Haar onderzoek focust op het bevorderen van communicatiemogelijkheden en levenskwaliteit van kwetsbare doelgroepen, kinderen en jongeren, en op de positieve effecten van de natuur op onze gezondheid. Joke ontwikkelde de app LifeCity voor kinderen in de jeugdzorg in het kader van het onderzoeksproject FAITH. Bekijk zeker ook eens toolbewust.be, een databank voor digitale en speelse methodieken in de jeugdhulp die nog aangevuld wordt met boeken en verhalen. 

Tina De Gendt - moderator

Tina De Gendt is historica, freelance journalist en ervaren moderator. Ze schrijft onder meer voor Psychologies, was coördinator van de wetenschapsbijlage van De Morgen en werkte mee aan uiteenlopende publicaties omtrent mentale en sociale gezondheid.

Interessante links

Hoe volg ik het wetenschapscafé?

Het wetenschapscafé vindt plaats op dinsdag 24 november om 19.45 uur vanuit De Krook. Alles wat je moet weten om het café te volgen vind je in deze korte handleiding.

Kan ik ook vragen stellen?

Ja! Je kan jouw vraag stellen via deze link. We antwoorden niet onmiddellijk, maar verzamelen de vragen en geven die door aan onze moderator voor de vragenronde. Soms zullen we vragen bundelen. En waarschijnlijk zullen we ook niet alle vragen kunnen beantwoorden.

Vertel ons wat je ervan vond!

We horen graag jouw mening. Zo graag dat we onder alle respondenten twee EOS mini-abonnementen verloten. Vul dus snel ons evaluatieformulier in!

Deze editie gemist?

Herbekijk dit wetenschapscafé op onze Facebookpagina of herbeluister de podcast. Hieronder vind je het visueel verslag:


 



Vorige edities in Online

Mis het volgende wetenschapscafé niet! Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Volg ons op facebook en twitter: